1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SPR:n toiminnanjohtaja metallinpaljastimista: "Kuulostaa hurjalta"

Vääksyn vastaanottokeskukseen asennettavat turvalaitteet kuulostavat SPR:n Hämeen piirin toimijoiden mukaan yllättävältä ratkaisulta. Poliisin mukaan on keskuksen operaattorin asia, millaiset turvalaitteet tämä hankkii.

Kotimaan uutiset
Tallukan ovet.
Heikki Ahonen / Yle

SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen ihmettelee Asikkalassa vastaanottokeskukseen asennettavia turvalaitteita. Vääksyssä ensi viikolla avattavassa yksikössä otetaan käyttöön metallinpaljastimet.

Vääksyn vastaanottokeskusta operoi yksityisnen yritys, Kotouma.

Valtaosaa Suomen vastaanottokeskuksista pyörittää SPR. Suomen punaisen ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolaisen mielestä metallinpaljastimet kuulostavat yllättävältä ratkaisulta.

– Äkkiseltään kuulostaa hurjalta toimenpiteeltä, ylimitoitetultakin. Meillä vastaava ei ole tullut mieleenkään.

Vuorovaikutus ja vartiointi riittävät SPR:lle

Savolaisen mukaan SPR perustaa turvatoimensa siihen, että asukkaiden kanssa ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Lisäksi vartiointipalvelut on mitoitettu kunkin keskuksen mukaan.

Meillä vastaava ei ole tullut mieleenkään.

Pentti Savolainen

– Jos tällainen [metallinpaljastimet] yleistyy, miten se vaikuttaa toiminnan luonteeseen? Esimerkiksi julkisuudessa on kerrottu erilaisista tilanteista, mutta isossa kuvassa asiat menevät usein rauhallisesti ja hyvin.

Myöskään Hennalan vastaanottokeskuksen johtaja, SPR:n Markku Heikkilä ei äkkiseltään keksi, mihin Lahden Hennalan hätämajoituksessa tarvittaisiin metallinilmaisimia.

– Tämä on suljettu laitos. Ei tänne tule kukaan luvatta. Miksi tekisimme turvatarkastuksia, ihmettelee Heikkilä.

Poliisi: Turvalaitteet vastaanottokeskuksen operaattorin asia

Rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista pitää turvalaitteiden hankkimista vastaanottokeskukseen täysin operaattorin asiana.

Ehkä he ovat ajattelleet, että pystyvät havaitsemaan esimerkiksi teräaseet.

Martti Hirvonen

– Operaattori vastaa keskuksen sisäisestä turvallisuudesta. Ehkä he ovat ajattelleet, että pystyvät havaitsemaan esimerkiksi teräaseet.

Hirvosen mukaan poliisi ei ole tehnyt Kotouma Oy:lle mitään erityistä riskiarviointia.

Rakennuksen omistaja pitää toimia ammattimaisena

Vääksyn vastaanottokeskuksen kiinteistön, hotelli Tallukan omistaja Kalevi Gran kuuli turvalaitteiden asentamisesta perjantaina.

– Tämä on Kotouma Oy:n tapa toimia. Se on mielestäni ammattimaista. SPR:t ja muut voivat toimia eri tavalla, sanoo Gran.

Gran muistuttaa, että rakennuksessa on jo ollut esimerkiksi kameravalvontaa.

– Turvalaitteet vain nyt päivitetään uutta tarkoitusta varten.

Lue seuraavaksi