Presidentti Niinistö: EU:n rajavalvontajoukkojen tuki on tervetullut sitä haluavalle

Se, että yksittäiseltä jäsenvaltiolta otettaisiin päätösvaltaa, tuntuu presidentti Sauli Niinistöstä pitkälle menevältä ajattelulta. EU:n on kerrottu suunnittelevan uusien rajavalvontajoukkojen perustamista valvomaan ulkorajojaan.

politiikka
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiedotusvälineille ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen Helsingissä perjantaina 11. joulukuuta.
Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiedotusvälineille ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen Helsingissä perjantaina 11. joulukuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

EU-komission odotetaan ehdottavan ensi viikolla uusien rajavalvontajoukkojen perustamista. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suunnitteilla on, että unionin jäsenmaat joutuisivat ottamaan vastaan apua rajavalvontaan myös ilman omaa suostumustaan. Asiasta on kirjoittanut talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi perjantaina Ylelle, että se, että yksittäiseltä valtiolta otettaisiin päätösvaltaa, tuntuu kovin pitkälle menevältä ajattelulta.

– Sen sijaan varsin ymmärrettävää on, että jos tarjotaan apua – koska varmasti tänä päivänä on niin, etteivät kaikki kansallisvaltiot ehkä ihan täysin kykene siihen tehtävään, kun on tullut yllätetyksi – sellainen tuki ja apu on varmasti tervetullut niitä haluavalle, Niinistö sanoi Kaunialan sotavammasairaalaan tekemänsä vierailun yhteydessä.

Voivatko isot valtiot, kuten Ranska ja Saksa, jyrätä ajatuksen läpi, jos niin haluavat?

– Tuohon en osaa sanoa. Pääministeri edustaa Suomea niissä palavereissa. Katsotaan sitten, kuinka asia edistyy. Minusta tuki on toki tervetullut, presidentti vastasi kysymykseen.

Niinistöltä kysyttiin Ylen haastattelussa myös sitä, olisiko Suomen lähdettävä tässä vaiheessa kolkuttelemaan sotilasliitto Naton ovea.

– Tässä vaiheessa, niin kuin kaikissa muissakin vaiheissa, päättäväisesti hoidamme asiamme niin, että meille ei tule vaikeuksia, hän linjasi.

Myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on suhtautunut EU:n jäsenmaiden pakottamiseen varauksellisesti. Hän kertoi perjantaiaamuna Radio Suomen Ajantasassa, ettei usko, että EU-maat luopuisivat itsemääräämisoikeudestaan raja-asioissa.