Tanskan kova linja: Turvapaikanhakijoiden omaisuutta takavarikkoon, kännykkä ja sormus jätetään

Turvapaikanhakijoilta takavarikoidulla omaisuudella voidaan hallituksen linjauksen mukaan maksaa tulijoista aiheutuvia kuluja.

turvapaikanhakijat
Poika katsoo kännykkää, jonka näytöllä on tekstiä.
Tanskaan matkalla ollut afganistanilainen turvapaikanhakija käytti kännykkäänsä syyskuussa Saksan Flensburgissa.Christian Charisius / EPA

Tanskan poliisi on saamassa oikeuden tutkia turvapaikanhakijoiden tavarat ja takavarikoida näiden omaisuutta kulujen kattamiseksi. Muutos sisältyy hallituksen maanantaina julkistamiin aiempaa tiukempiin turvapaikanhakijalinjauksiin, jotka myös opposition porvaripuolueet ja sosiaalidemokraatit ovat hyväksyneet.

Politiken-sanomalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) turvapaikanhakijoilta ei takavarikoitaisi vihkisormuksia, rannekelloja tai kännyköitä, mutta 3 000 kruunua eli noin 400 euroa ylittävät rahasummat heiltä voitaisiin viedä.

Vielä ennen uusien linjauksien julkistamista oikeusministeri Søren Pind väitti yleisradioyhtiö DR:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että takavarikointi koskisi vain "turvapaikkaa laukut täynnä timantteja hakevia ihmisiä".

Politiken-lehti irvailee nyt hallituksen linjaukselle pilapiirroksessa, jossa poliisit kaivavat turvapaikanhakijan taskusta täyden Marlboro-askin.

Tanskan hallitus ilmoitti maanantaina kiristävänsä turvapaikanhakijalinjaa myös muun muassa lyhentämällä väliaikaisten oleskelulupien kestoa, vaikeuttamalla perheenyhdistämistä ja leikkaamalla etuuksia.