Kiinalaispohatta katosi – Yhtiö kertoi päivää myöhemmin poliisitutkinnasta

Fosun-yhtiön mukaan sen johtaja, miljardööri Guo Guangchang avustaa viranomaisia tutkinnassa. Guo on yksi Kiinan rikkaimmista miehistä.

talous
Guo Guangchang.
Fosun-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Guo Guangchang kuvattuna vuonna 2014.Miguel A. Lopes / EPA

Kiinalainen monialayritys Fosun kertoo, että sen hallituksen puheenjohtaja Guo Guangchang avustaa viranomaisia tutkinnassa. Ennen ilmoitusta Guo ehti olla runsaan vuorokauden kadoksissa.

Kiinalainen talouslehti Caixin (siirryt toiseen palveluun) kertoi Guon katoamisesta. Lehden mukaan Fosunin työntekijät eivät olleet saaneet Guohon yhteyttä torstain puolenpäivän jälkeen. Kun Caixin tavoitteli Guota, tämän puhelin oli pois päältä.

Spekulaatioita korruptiotutkinnasta

Caixinin mukaan Kiinassa spekuloidaan, että Guo olisi joutunut korruptiotutkinnan kohteeksi. Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Fosunia lähellä olevaa lähdettä, jonka mukaan on todennäköistä, että Guota on pyydetty avustamaan tutkinnassa, mutta häntä itseään tuskin epäillään.

Caixin kertoo, että sosiaalisessa mediassa levisi torstaina viestejä, joiden mukaan Guo olisi nähty Shanghain lentokentällä poliisin saattamana.

Perjantaina Fosunin ja sen lääkealalla toimivan yksikön osakkeiden kauppa keskeytettiin Hongkongin pörssissä. Fosun kertoi myöhemmin, että kaupankäynti yhtiön osakkeilla jatkuu maanantaina.

Uutistoimisto AP:n haastattelema investointipankkiiri Ronald Wan arvioi, että jos Guo on tutkinnan kohteena, Kiinan viranomaiset näyttäisivät laajentavan korruptiotutkimuksiaan valtionyhtiöistä myös yksityiselle puolelle.

– Tutkintalistalle tulee paljon yhtiöitä ja se on varoitusmerkki kaikille investoijille, sanoo Wan, joka on investointipankkitoiminnan toimitusjohtaja hongkongilaisessa Partners Capital Internationalissa.

Arvio: Lähes kahdeksan miljardin dollarin omaisuus

Fosun on yksi Kiinan suurimmista yksityisistä monialayhtiöistä. Se omistaa muun muassa metalliteollisuutta, vakuutusyhtiöitä, lääketeollisuutta ja pilvenpiirtäjän New Yorkissa.

Kiinan rikkaita seuraavan Hurun Reportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Guon omaisuuden arvo oli viime elokuussa 7,8 miljardia dollaria. Hän oli perustamassa Fosunia 1990-luvulla.

Lähteet: AP