Sipilä salaperäisenä kotinsa tarjoamisesta turvapaikanhakijoille – "Mikään ei ole muuttunut"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi syyskuun alussa antaa oman Kempeleen-kotinsa vuoden vaihteesta turvapaikanhakijoille.

turvapaikanhakijat
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa perjantaina 11. joulukuuta.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kieltäytyy avaamasta tarkasti, kuinka hänen syyskuinen tarjouksensa Kempeleen-kodin antamisesta turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi on edennyt.

– Mikään ei ole muuttunut ja tarjous on edelleen voimassa. Sipilä ei halua kertoa enempää, koska pitää sitä yksityisasiana, välittää viestin Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki.

Pääministeri julkisti tarjouksensa näyttävästi Ylen Ykkösaamun tv-haastattelussa lauantaina 5. syyskuuta.

– Se oli vaimon ajatus. Siitä on perheen kanssa keskusteltu, ja olin sitten Kempeleen kuntaan yhteydessä, että voisiko se olla osa ratkaisua ja sieltä tuli vihreää valoa.

Sipilä kertoi haluavansa antaa oman kotinsa vuodenvaihteesta turvapaikanhakijoille, koska haluaa rohkaista jokaista suomalaista avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille.

– Toivottavasti tästä tulee jonkinlainen kansanliike, joka vapaaehtoisesti kantaa taakan turvapaikanhakijoiden sijoituksissa, Sipilä totesi Ykkösaamussa.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Sipilän perheessä oli tiedossa, että Kempeleen koti vapautuu vuodenvaihteessa. Sipilän perhe asuu Sipoossa ja heillä on valtion virka-asunto Helsingissä Kesärannassa. Pääministerin kotikunnassa Kempeleessä oli tuolloin etsitty tuloksetta tiloja lähinnä irakilaisille turvapaikanhakijoille.

Turvapaikanhakijoiden saapumismäärät kääntyivät nousuun loppukesästä. Sipilän kotitarjouksen julkistusaikaan syyskuun alussa turvapaikanhakijoita tuli noin tuhat viikossa. Kolme viikkoa myöhemmin tulijoita oli viikossa jo lähes 4 000. Luvut kääntyivät laskuun syys–lokakuun vaihteessa ja viime ajat tulijoita on ollut 600–800 viikossa. Turvapaikanhakijoita on tähän menessä saapunut Suomeen noin 32 000.Valtaosa heistä on irakilaisia.