Pariisin yksinäiset ilmastoskeptikot

Ilmastonmuutoksen kyseenalaistavat skeptikot ovat jääneet Pariisissa marginaaliin. Heitä ei ole juuri päästetty kokouspaikalle ja Pariisin keskustan harvat yleisötilaisuudet ovat jääneet pieniksi. Se ei tosin välttämättä haittaa viestin välittämistä kotiyleisölle Yhdysvaltoihin. 

Ulkomaat
YK:n turvamies tarkkaili lehdistötilaisuuden vieraita Le Bourgetissa, Pariisissa, 11. joulukuuta.
YK:n turvamies tarkkaili lehdistötilaisuuden vieraita Le Bourgetissa, Pariisissa, 11. joulukuuta.Etienne Laurent / EPA

Pariisin keskustassa on päivystänyt viime viikkoina vähän yksinäisiä lobbaajia. Yhdysvalloista on matkustanut Pariisiin kymmeniä ilmastoskeptikoita, mutta Le Bourget’n kokouspaikan sijaan he ovat pitäneet majaa kaupungin keskustassa sijaitsevalla hotellilla.

Ilmastoskeptistä ClimateDepot -sivustoa ylläpitävä yhdysvaltalainen Marc Morano kertoo, että kaikki ilmastoskeptikoiden järjestämät konferenssit ja muut yleisötilaisuudet kiellettiin varsinaisella kokouspaikalla.

– Me saimme ainoana ilmastoskeptikkoja edustavana ryhmänä Le Bourget’n alueelle oman kojun. Tosin sekin onnistui vain viime viikolla, tällä viikolla me emme enää mahtuneet mukaan, Morano sanoo.

Osaksi kyse on Pariisin terrori-iskujen takia kiristetyistä turvatoimista. Kokousjärjestäjät ovat jaelleet kokouspasseja kitsaasti, eikä paikalle ole päästetty myöskään kaikkia ympäristöjärjestöjen edustajia. Skeptikoiden mukaan kyse on kuitenkin myös vallasta ja politiikasta.

– Me emme ole tervetulleita Pariisin. YK ei pidä meidän viestistämme eikä halua sen sotkevan Pariisin neuvotteluja, joita järjestö on kuvannut ratkaisevan tärkeiksi.

Kannustamme Kiinaa, jotta se hankaloittaisi neuvotteluja.

ilmastoskeptikko Marc Morano

Ilmastoskeptikot ja heidän rinnallaan toimivat konservatiiviset ajatushautomot eivät usko ihmisen toimien vaikuttavan ilmastonmuutokseen ja pyrkivät kyseenalaistamaan asiasta vallitsevan tieteellisen näytön.

Skeptikot pitävät ilmastosopimusta uhkana talouskasvulle, yrittäjyydelle ja koko amerikkalaiselle elämäntavalle.

”Toivomme, että YK epäonnistuu”

Ilmastoskeptikot ovat järjestäneet Pariisin keskustassa omia tilaisuuksiaan, mutta mitään valtavia yleisömenestyksiä ne eivät ole olleet. Se ei ole toisaalta skeptikkojen päätavoitekaan, vaan vahvan viestin välittäminen kotiin Yhdysvaltoihin.

– Toivomme, että YK epäonnistuu tavoitteissaan. Kannustamme Kiinaa, jotta se hankaloittaisi neuvotteluja mahdollisimman paljon, Morano toteaa.

Skeptikoilla on tukeva jalansija etenkin Yhdysvaltain republikaanisessa puolueessa, jonka entinen avustaja Marc Moranokin on. Hän muistuttaa, ettei Yhdysvallat hyväksy minkäänlaista laillisesti sitovaa ilmastosopimusta, oli presidentti Barack Obama asiasta henkilökohtaisesti mitä mieltä tahansa.

– Euroopassa me skeptikot kuulumme marginaaliin. Kotiin Yhdysvaltoihin me palaamme kuitenkin juhlittuina sankareina, Morano muistuttaa.

Le Bourget`n kokouspaikka Pariisissa.
Miguel Medina / AFP

Ilmastoskeptikkojen mielipidevalta kaventuu

Ilmastoskeptikot ovat saaneet Pariisin ilmastokokouksen aikaan muutenkin kyseenalaista mediahuomiota. Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti tällä viikolla raportin, jossa se kertoi ilmastotieteen ostamisen helppoudesta.

Kaksi Greenpeacen aktivistia oli perustanut postilaatikkofirman Libanonin Beirutiin ja esiintyi öljy- ja hiiliyhtiöiden konsultteina. Nämä valekonsultit tilasivat kahdelta tunnetulta ilmastoskeptikolta ilmastonmuutoksen positiivisia vaikutuksia ylistävän raportin.

– Olihan se hämmästyttävää, kuinka helposti se kävi. Eli jos olisin öljy-yhtiölle toimiva konsultti, voisin aika vaivatta ostaa niin kutsuttua tieteellistä tietoa ja pimittää sen rahoituksen, Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen sanoo.

Kosonen mukaan ilmastoskeptikot pyrkivät vaikuttamaan tilaustutkimuksillaan keskusteluilmapiiriin ja pitämään yllä mielikuvaa siitä, että ilmastonmuutoksen todellisuudesta oltaisiin tutkijoiden keskuudessa erimielisiä.

Skeptikoiden mielipidevalta on hänen mukaansa kuitenkin kapenemassa.

– Eihän meillä Pohjoismaissa ja Euroopassa tätä keskustelua juuri enää käydä. Englanninkielisissä maissa eli Yhdysvalloissa, Australiassa, Iso-Britanniassa ja Kanadassa skeptikoilla tuntuu olevan vielä sananvaltaa. Muualla tämä keskustelu on jätetty jo taakse, Kaisa Kosonen toteaa.