1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranska: Ilmastosopimuksen luonnos esitellään

Luonnosteksti on valmis, mutta kysymyksiä on yhä auki.

ilmasto

Pariisin ilmastokokouksen neuvottelijat ovat saaneet valmiiksi ilmastosopimuksen luonnostekstin, kertoo Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen kabinetti.

Sopimusluonnos esitellään ministereille kello 12.00 Suomen aikaa. Tekstiä käännetään parhaillaan eri kielille.

Ilmastoneuvotteluja Pariisissa seuraava Ylen toimittaja Jenni Frilander kertoo, että sopimusluonnoksen sisällöstä ei ole annettu tarkempia tietoja julkisuuteen.

Kysymyksiä yhä auki

Frilanderin mukaan edelleen auki olevia kiistakysymyksiä ovat muun muassa se, miten vastuu jaetaan ilmastonmuutoksen torjunnasta kehittyvien ja teollisuusmaiden välillä ja millaista rahoitusta teollisuusmaat antavat kehitysmaille.

– Kokouksen puheenjohtaja ulkoministeri Fabius on ilmoittanut, että hän tänään julkistaa aamupäivästä lopullisen esityksen sopimuksesta. Tuleeko käsittelystä pitkä ja vaikea, eli saadaanko lopullinen sopimus tämän päivän aikana, sitä on vielä mahdotonta sanoa, Frilander kertoo.

Hänen mukaansa kynnys sopimuksen hylkäämiselle on todella korkea, koska se vaarantaisi koko prosessin.

– Perinteiset vastaanhankaajat kuten Kiina, Intia tai Venezuela voivat olla sopimusta vastaan. Mutta paineet sopimuksen syntymiselle ovat niin suuret, että kukaan tuskin haluaa ottaa niskoilleen sen kaatamista.

Tavoite muuttui kireämmäksi

Perjantaina neuvotteluissa nousi esiin aiempaa tiukempi tavoite päästöjen rajoittamiselle, kun monet maat lähtivät ajamaan ilmakehän lämpenemisen rajaamista 1,5 celsiusasteeseen. Aiemmin tavoiterajana on pidetty kahden asteen lämpenemistä.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi perjantaina olevansa "varma", että uusi luonnos hyväksyttäisiin. Myös neuvottelujen avainmaana pidetty Kiina suhtautui luottavaisesti sopimuksen syntymiseen. Kiina on maailman suurin saastuttaja, joka on aiemmin suhtautunut nihkeästi päästöjensä rajoittamiseen.

Beuvottelujen kunnianhimoista tavoitetta on kritisoitu epärealistiseksi. Useat tutkijat ovat halunneet selkeitä askelmerkkejä siitä, miten yhdessä sovittavat päästötavoitteet saavutettaisiin.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi