Japani toteuttaa Intian ensimmäisen luotijunaverkon

Japanin pääministeri Shinzo Abe on parhaillaan vierailulla Intiassa. Intia ja Japani sopivat myös puolustusteknologian siirtoon sekä ydinenergian rauhanomaiseen hyödyntämiseen liittyvistä asioista.

Ulkomaat
FASff
Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Intian pääministeri Narendra Modi Delhissä 12. joulukuuta.Harish Tyagi / EPA

Japani on allekirjoittanut sopimuksen Intian ensimmäisen suurnopeusjunaverkon rakentamisesta, Intian pääministeri Narendra Modi ilmoitti lauantaina.

Modi sopi projektin toteuttamisesta Japanin pääministerin Shinzo Aben kanssa. Abe saapui perjantaina kolmepäiväiselle viralliselle vierailulle Intian pääkaupunkiin Delhiin.

– Tämä hanke saa aikaan vallankumouksen Intian rautateillä ja kiihdyttää Intian matkaa tulevaisuuteen. Siitä tulee taloudellisen muutoksen moottori Intiassa, Modi sanoi.

Nopean luotijunan on määrä yhdistää Gujaratin osavaltiossa sijaitseva Ahmedabadin miljoonakaupunki Maharashtran osavaltion pääkaupunkiin Mumbaihin.

Lisäksi pääministerit sopivat pitkään puhutusta ydinenergian rauhanomaiseen hyödyntämisen liittyvästä yhteisymmärryspöytäkirjasta. He eivät kuitenkaan vielä allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjaa, koska sen yksityiskohdat ovat vielä auki.

Intia ja Japani sopivat myös puolustusteknologian siirtoon liittyvien hankkeiden tutkimisesta. Intia suunnittelee ostavansa laivastolleen ainakin 12 japanilaista amfibista US-2i lentokonetta. Kyseinen konetyyppi on suunniteltu meripelastustehtäviin.

Modia ja Abea pidetään oikeistolaisina nationalisteina. He ovat luoneet läheiset keskinäiset suhteet sen jälkeen, kun Modi nousi valtaan Intiassa viime vuonna. Intia ja Japani pyrkivät yhteistyöllään muun muassa vastaamaan Kiinan kasvavaan vaikutusvaltaan.

Pääministerien odotetaan matkustavat myöhemmin lauantaina vierailulle Intian pyhimpään kaupunkiin Varanasiin, joka on Modin parlamentaarinen vaalipiiri.

Lähteet: AFP