Pieni kylä saa voimaa yhteishengestä – ”Aina löytyy talkoolaisia”

Ristijärvellä on pitkät perinteet joulumyyjäisistä. Myyjäiset järjestetään talkoovoimin ja samalla kasvatetaan pienen kunnan yhteenkuuluvuutta. Järjestelyissä ovat mukana yhdistykset, ihmiset ja tietysti koululaiset.

ilmiöt
Joulumyynti kyltit
Arto Loukasmäki / Yle

Pienen kylän tai kunnan elinvoimaisuus on pitkälti kiinni siitä löytyykö yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä. Yhteishengen luominen ei tarvitse avaruusteknistä osaamista, vaan kyse voi olla pienestä asiasta. Ristijärvellä on yli 30 vuoden perinteet joulumyyjäisillä, jotka toimivat myös yhteishengen kohottajana.

Myyjäiset järjestetään talkoovoimin ja mukana ovat paikkakunnan yhdistykset, seurakunta, kuntalaiset ja tietysti koulun luokat.

– Täällä tapaamme ihmisiä ja ystäviä. Tähän joka vuosi järjestettävään tapahtumaan tulee paljon kävijöitä myös muualta kuin Ristijärveltä. Ja tietysti haasteena on se pienen voiton saaminen, kertoo joulupuuroa myyvä Kaisa Kurkinen.

Talkootöihin saa aina mukavasti väkeä.

Kaisa Kurkinen

Tapahtuman valmistelussa ovat olleet koulun oppilaat vahvasti mukana.

– He kantavat myyntipöydät paikalleen ja pöytiä on paljon. Mikä parasta kaikki myyntipaikat alkavat olla täynnä, tuumaa Kurkinen.

Arvat vahvin myyntivaltti

Myyntipöytä
Arto Loukasmäki / Yle

Menevätkö kaikki tuotteet kaupan, sitä on mahdoton etukäteen arvata, mutta Kurkinen uskoo kaupan käyvän.

– Siellä on paljon arpajaispöytiä, joissa joka arpa voittaa. Ja ne pöydät kyllä myyvät aika hyvin. Eniten pöydissä on myytävänä leivonnaisia ja käsitöitä, kuten sukkia ja lapasia, mutta kyllä kaiken suola ovat arpajaiset, jotka ovat varma juttu.

Ristijärven yhteisöllisyydestä ja yhteen hiileen puhaltamisesta Kaisa Kurkinen antaa melko hyvän arvosanan.

Tietysti haasteena on se pienen voiton saaminen.

Kaisa Kurkinen

– Perinteisellä kouluarvosanalla kyllä se on kahdeksan. Talkootöihin saa aina mukavasti väkeä eli aina löytyy talkoolaisia. Yhteishenki näkyy myös siinä, että täällä Ristijärvellä olemme monessa mukana, olipa kyseessä järjestö tai kunta. Ja erityisesti silloin kun kyse on hyvästä jutusta, sanoo Kaisa Kurkinen ja jatkaa toivossa eläville mantelin etsijöille joulupuuron myyntiä.

– Jos manteli löytyy, niin palkinto on luvassa, huikkaa Kurkinen.