1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelastuslaitoksen hulvaton vuosi – mies kissan panttivankina ja lisko talon katolla

Kulunut vuosi on ollut värikäs pelastuslaitoksilla. Naurussa on ollut pitelemistä, kun pelastustehtävänä on ollut tonkkaan juuttunut koira, lampeen levinnyt kirjeposti ja kissan panttivangiksi joutuneen miehen pelastaminen.

Kotimaan uutiset
Postiauto vedessä.
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Palomiehet näkevät ja kuulevat erikoisia tilanteita. Milloin hinataan karannutta saarta, pelastetaan kissaa seinän sisästä tai tutkitaan leikkiliskoa.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen erikoisin pelastustehtävä oli, kun mies jäi kissan panttivangiksi. Isäntä joutui pakenemaan raivokasta kissaa vessaan eikä päässyt ulos sieltä, koska katti hyökkäsi hänen kimppuunsa.

– Kissa pakeni palomiehiä sohvan sisään. Sohva jouduttiin purkamaan, jotta eläin saatiin kiinni, valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi hymyilee.

Sohvan lisäksi palomiehet joutuivat eräällä toisella pelastustehtävällä purkamaan tiiliseinää, sillä kissanpentu oli mennyt seinän rakenteisiin eivätkä omistajat saaneet kisua pois seinästä.

Erikoiset tehtävät liittyvät usein eläimiin. Palomiehet muistavat myös tapauksen, jossa koiranpentu oli työntänyt päänsä tonkkaan. Astia ei lähtenyt pois vetämällä, joten palomiehet joutuivat leikkaamaan tonkan koiran pään ympäriltä.

Ihmiset ilmoittavat erityisesti syksyisin ja alkutalvisin joutsenista, joiden epäillään olevan jäätyneitä kiinni veteen. Usein toimenpiteeksi riittää, että palomiehet käyvät taputtamassa käsiään lintujen lähettyvillä.

Lisko katolla

Osa vääristä hälytyksistä aiheuttaa naurua, ainakin jälkikäteen. Yhden kerran pelastuslaitos sai ilmoituksen talon katolla olevasta liskosta.

– Kun asiaa tarkasteltiin, huomasimme eläimen olevan leikkilisko.

Postiauto kahden metrin syvyydessä

Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksella oli tehtävä nimeltä Pullopostia. Nurmeksessa postiauto valui lampeen ja posti levisi ympäriinsä.

Auto valui läheisen kerrostalon pihasta lampeen ja upposi kahden metrin syvyyteen. Palomiehet pelastivat postia lammesta ja nostivat auton kuivalle maalle.

– Mietimme, että kuinkahan paljon pullopostista meni perille, valmiuspäällikkö Markus Viitaniemi naurahtaa.

Lue seuraavaksi