Jouluseimi-näyttely tuo esille joulun vaatimattomuuden

Paltaniemellä sijaitsevassa Eino Leino -talon pihassa olevassa ladossa on esillä joulun keskeinen sanoma Jouluseimi-näyttelyssä. Joulu on ollut vahvasti esillä Eino Leinon lapsuudessa. Leinon koti oli ensimmäisiä paikkoja Paltaniemellä, jossa oli joulukuusi.

kulttuuri
Jouluseimi - näyttely Kajaanissa
Arto Loukasmäki / Yle

Kirkon sesonkiaika joulu näkyy monessa paikassa. Esimerkiksi Kajaanin Paltaniemellä Eino Leino -talon ulkorakennuksessa on avattu perinteinen Jouluseimi-näyttely. Näyttely on siis vaatimattomassa paikassa, koska majatalossa ei ole sijaa tälle alkujaan Kainuun ammattiopiston oppilaiden valmistamalle näyttelylle. Näyttely on avoinna sunnuntaisin ja ensi viikonvaihteessa Paltaniemen myyjäisten aikaan myös lauantaina.

Jouluseimi-näyttelyssä ovat esillä kaikki keskeisesti jouluun liittyvät henkilöt ja tietysti luonnollisessa koossa oleva seimi.

Hän sai 17 joululahjaa sinä jouluna.

Esko Piippo

– Paikalla ovat Maria, Joosef ja Jeesus-lapsi, sekä myös itämaan tietäjät ja kedolla olleet paimenet. Eläimistä paikalla ovat tietysti lampaat, aasi, hevonen ja löytyy sieltä kalkkunakin. Tämä kertoo lyhyesti joulun keskeisen sanoman mikä luterilaisessa ja katolisessa maailmassa on, sanoo Kainuun Eino Leino-seuran puheenjohtaja Esko Piippo.

Joulun juhlintaa Hövelössä

Eino Leinoon Jouluseimi-näyttely liittyy siten, että Hövelössä Leinon kotona vietettiin joulua jo sangen varhain vaikka siellä ei jouluseimeä ollutkaan.

– Paltaniemellä Hövelö oli ensimmäisiä paikkoja, jossa pidettiin joulukuusta. Se ei ollut vielä 1800-luvulla yleistä, että haettiin joulukuusi kotiin. Vanhat muistelut kertovat, että naapurin lapset tulivat katsomaan Hövelöön joulukuusta, kertoo Piippo.

Tämä kertoo lyhyesti joulun keskeisen sanoman.

Esko Piippo

Hövelössä joulu oli sisarusten kokoontumisjuhla, jota juhlittiin monilla eri tavoilla. Siellä jaettiin muun muassa lapsille joululahjoja.

– Joissakin muisteloissa Eino Leino kertoo, että hän sai 17 joululahjaa sinä jouluna. No sisaruksia oli kymmenen ja siihen muu väki päälle niin kertyyhän siinä. Hövelössä myöhemmin illalla tyttäret soittivat pianoa ja salissa leikittiin kuusen ympärillä. Kotiopettajana toimivan Olga-tädin tehtävänä oli illalla lukea jouluevankeliumi, kertoo Hövelön joulunvietosta Esko Piippo.

Eino Leino -talon ladossa, jossa Jouluseimi-näyttely on järjestää Kajaanin seurakunta ensi sunnuntaina kello 13 pienen hartaustilaisuuden, jolla halutaan pyhittää seimeä ja joulun sanomaa.