Kiina, Intia ja Saudi-Arabia tyytyväisiä ilmastosopimuksen luonnokseen

Ilmastoänkyröinä pidettyjen valtioiden puhemies sanoi uutistoimisto AFP:lle, että sopimusesitys on maaryhmän mielestä tasapainoinen ja ottaa heidän toiveensa huomioon. Myös EU, Yhdysvallat ja 134 kehitysmaan ryhmä ovat sanoneet olevansa esitettyyn sopimustekstiin tyytyväisiä.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Eiffel-tornin edustalla Pariisissa 12. joulukuuta.
Mielenosoittajia Eiffel-tornin edustalla Pariisissa 12. joulukuuta.Etienne Laurent / EPA

Kiina, Intia ja Saudi-Arabia ovat tyytyväisiä lauantaina esiteltyyn ilmastosopimuksen luonnokseen, maita edustavan ryhmittymän puhemies kertoo uutistoimisto AFP:lle.

– Olemme tyytyväisiä sopimukseen. Pidämme sitä tasapainoisena ja mielestämme he ovat ottaneet etumme huomioon, Gurdial Singh Nijar sanoi niin kutsutun samanmielisten maiden ryhmän puolesta.

Ryhmään kuuluu parisenkymmentä konservatiivista kehitysmaata, muun muassa Kiina, Intia, Saudi-Arabia, Indonesia, Iran ja Venezuela.

– Intia hyväksyy. Kiina hyväksyy. Saudi-Arabia hyväksyy. Arabiryhmä hyväksyy, Nijar sanoi.

– Samanmielisten maiden ryhmällä on hyvin vakavia vastalauseita, mutta ulkona vallitsevaa säätä kohtaan, ei sopimusta kohtaan, hän kertoi.

Nijar toimii samanmielisten maiden ryhmän tiedottajana ja Malesian neuvottelijana.

Myös Yhdysvallat ja kehitysmaiden ryhmä sopimuksen taakse

Myös 134 kehitysmaata kokoava G77-ryhmä asettui sopimuksen taakse lauantai-iltana.

– Lähdemme tyytyväisinä kotiin tämän tekstin kanssa, sanoi ryhmän edustaja, Etelä-Afrikan neuvottelija Nozipho Mxakato-Diseko uutistoimisto AFP:lle.

Samoin Yhdysvallat hyväksyy esitellyn sopimusluonnoksen, Yhdysvaltain neuvottelukunnan johtaja Todd Stern kertoi uutistoimisto AP:n mukaan. Hän puhui toimittajille hiukan ennen illan täysistunnon alkua. EU-komissio on niin ikään todennut olevansa sopimukseen tyytyväinen.

Ilmoitukset ovat herättäneet toiveita siitä, että ilmastosopimus voitaisiin saada hyväksyttyä lauantai-iltana.

Lähteet: AFP