Presidentti Barack Obama: Sopimus on käännekohta maailmalle

Presidentti Barack Obama sanoo, että Pariisissa tehtiin historian kunnianhimoisin ilmastosopimus. Obaman mukaan se ei ole täydellinen, mutta Pariisissa saatiin aikaan raamit, jotka auttavat heti ja ovat tarpeen myös jatkotoimille. Hän kiitti vuolaasti Yhdysvaltain johtajuutta sopimuksen synnyssä.

Yle maailmalla: Washington
Obama Pariisissa
Presidentti Obama Pariisin ilmastokokouksen avajaisissa.Thibault Camus / Epa

Presidentti Barack Obama puhui Valkoisessa talossa muutama tunti ilmastosopimuksen varmistumisen jälkeen. Hän oli erittäin tyytyväinen tuloksiin. Hän kiitti erityisesti puheenjohtajamaa Ranskaa ja kaikkia osallisia, mutta suurimman kunnian hän antoi Yhdysvalloille itselleen.

– Sopimus syntyi Yhdysvaltojen vahvan johtajuuden ja loistavien neuvottelijoiden työllä, hän sanoi.

Ilmastosopimuksen synty oli pitkälti kiinni Yhdysvaltojen muuttuneesta asenteesta ja presidentti Obaman neuvottelukyvystä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Obaman edeltäjä presidentti George W. Bush veti Yhdysvallat pois Kioton ilmastopöytäkirjasta heti virkakautensa alkajaisiksi vuonna 2001.

Kaikki ovat nyt vastuussa

Presidentti Obama kuvaili Pariisin sopimusta kunnianhimoiseksi ja korosti sen läpinäkyvyyttä.

– Jokainen valtio on nyt itse vastuussa sen toteutumisesta, hän korosti.

Sopimuksen turvin voidaan heti leikata pahimmat saasteet ja samalla luodaan pohja ympäristöystävällisille investoinneille ja tutkimustyölle. Epäilijöiden väitteet siitä, että sopimus veisi energia-alan työpaikat, Obama torjui täysin.

Obama oli tyytyväinen myös siihen, että kehittyvien maiden ilmastohankkeisiin saadaan nyt kansainvälisesti pitkäaikaista rahoitusta.

Yritystoiminnalle on annettu suunta

Presidentti Obama mainitsi lyhyessä puheessaan useita kertoja sen, että yritykset ja investoijat tietävät nyt, mihin rahansa sijoittaa.

Neuvottelijat etenkin Yhdysvalloissa ovat pitäneet vahvasti esillä sitä, että sopimuksen toteutuminen on pitkälti kiinni yksityisestä rahasta ja yksityisen tutkimustyön tuloksista.

Nyt kun fossiilisten polttoaineiden vaarallisuus on todettu ja niiden käytöstä ollaan luopumassa, siirtyvät rahat ja innovatiivinen tutkimus uusien ratkaisujen etsintään ja työpaikkojen luontiin.

Etenkin Obaman toisella presidenttikaudella, Yhdysvallat on tehnyt runsaasti käännytystyötä omassa maassaan ja hankkinut jo 80 suuryritystä sitoutumaan hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen.

Lisäksi heti Pariisin kokouksen alussa ilmoitettiin kahdesta maailmanlaajuisesta projektista päästöttömän energian puolesta. 20 maata ja 28 yrittäjää lupasi viiden vuoden aikana kaksinkertaistaa sijoitukset puhtaiden energiaratkaisujen luontiin. Obaman rooli lisärahoituksen keräämisessä oli vahva.