Pariisin sopimus sai maailman johtajat ilakoimaan

Pariisissa solmittu ilmastosopimus on kirvoittanut enimmäkseen kehuja ympäri maailmaa. Sopimusta pidetään historiallisena ja sen uskotaan olevan palvelus tuleville sukupolville.

Ulkomaat
Pariisin ilmastokokous 12. joulukuuta.
Christophe Petit Tesson / EPA

Kun Pariisin ilmastosopimus syntyi lauantai-iltana, ensimmäisten joukossa sopimusta kehui Ranskan presidentti Francois Hollande.

– Voitte seistä ylpeinä lastenne ja lapsenlastenne edessä, presidentti totesi.

Samoilla linjoilla oli myös Britannian pääministeri David Cameron sekä Intian ympäristöministeri Prakash Javandekar.

– Ilmastosopimus tarkoittaa, että lapsenlapsemme näkevät, että teimme velvollisuutemme planeettamme tulevaisuuden turvaamiseksi, Cameron sanoi.

– Olemme aloittaneet uuden toivon luvun seitsemälle miljardille ihmiselle tällä planeetalla. Tämä planeetta on meillä lainassa tulevilta sukupolvilta. Olemme tänään vakuuttaneet nämä tulevat sukupolvet siitä, että tulemme kaikki yhdessä antamaan heille paremman maapallon, totesi puolestaan Javandekar.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi, että maailma on yhdistänyt voimansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

– Tänään maailma sai viimeisen mahdollisuuden ojentaa tuleville sukupolville vakaamman ja terveemmän planeetan.

”Vasta ensimmäinen askel”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehui Pariisin ilmastosopimusta yöllä Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Sopimus on paras mahdollisuutemme, jotta voimme pelastaa planeettamme.

Washingtonissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Obama kuvaili ilmastosopimusta historialliseksi saavutukseksi, josta muodostunee käännekohta maailman taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerryn mukaan sopimus on ”upea voitto kaikille kansalaisille, ei vain tietylle maalle, tai tietylle blokille, vaan kaikille jotka ovat tehneet niin paljon työtä tuodakseen tämän maaliviivalle.”

– Tämä on voitto koko planeetalle ja tuleville sukupolville, hän julisti.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri, demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton pitää ilmastopimusta riemuvoittona ilmastoskeptikoista. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on ensimmäinen askel poispäin vakavista maapallon lämpenemisen seurauksista.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde vaatii hiilipäästöjen hinnoittelua.

– Valtioiden johdon on nyt muutettava sanat teoiksi. Pääviestini on, että hinnoitelkaa hiilipäästöt ja tehkää se heti. Fossiilisten polttoaineiden päästöjen maksullistaminen tekee vähäpäästöisiin sijoittamisen houkuttelevammaksi.

Myös suomalaiset tyytyväisiä

Pariisin ilmastokokouksen sopimus on otettu myös Suomessa ilolla vastaan.

”Maailma nyt valmis vastaamaan ilmastohaasteeseen. Suomi toivoo ilmastosopimuksen tuovan mukanaan nopean ja vaikuttavan muutoksen”, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk.)Twitterissä sopimuksen synnyttyä.

Pariisissa solmittu ilmastosopimus on käänteentekevä, katsoo Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)

– Maailma on nyt valmis siihen, missä ei aiemmin ole onnistuttu, hän sanoo. – Vaikka sopimus ei ole täydellinen, se on käänteentekevä. Se tulee määrittelemään seuraavien vuosikymmenten ilmastotoimia.

Lähteet: Reuters, Yle uutiset