Sotilaskorkeakoulu hyllytti kadetteja Ku Klux Klan -henkisten jouluasujen vuoksi Yhdysvalloissa

Oppilaitoksen johtaja on määrännyt tutkinnan sosiaalisessa mediassa levinneiden ja kohua aiheuttaneiden kuvien takia. Johtajan mukaan kuvissa esiintyvät opiskelijat lauloivat joululauluja aaveiksi pukeutuneina.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Facebook-sivuilta.
Facebook, Citadel Minority-Alumni, Yle

Arvostettu Etelä-Carolinan sotilaskorkeakoulu The Citadel on erottanut määräajaksi kahdeksan opiskelijaa ja aloittanut tutkinnan sen jälkeen, kun kuvat Ku Klux Klan -henkisiin asuihin pukeutuneista kadeteista alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa.

Kuvissa näkyy valkoisiin vaatteisiin pukeutuneita kadetteja, jotka ovat peittäneet päänsä silmänreijillä varustetuilla huppua muistuttavilla tyynyliinoilla. Kuvat ovat aiheuttaneet laajaa tyrmistystä Yhdysvalloissa. Ku Klux Klan on valkoisten ylivaltaa ajava järjestö.

– Kahdeksan kadettia on erotettu määräajaksi. He ovat menneet koteihinsa tänä aamuna, Citadelin tiedottaja Kim Keelor kertoi uutistoimisto AFP:lle perjantaina.

"Haamut" laulavat joululauluja

Oppilaitoksen johtajan, eläkkeellä olevan kenraaliluutnantti John Rosan mukaan kadetit esittivät joululauluja haamuiksi pukeutuneina osana Charles Dickensin _Joulukertomus-_kirjastavaikutteita saanutta hupailua.

Kirjassa rikkaan ja pihin Ebenezer Scrooge -nimisen miehen luona vierailee aaveita, jotka ohjaavat häntä pois rahakeskeisestä elämäntavasta.

Rosa sanoi tiedotteessaan, että sosiaalisessa mediassa laajalle levinneet kuvat olivat "loukkaavia ja häiritseviä". Hän on määrännyt, että asiasta aloitetaan tutkinta.

– Nämä kuvat eivät vastaa ydinarvojamme, jotka ovat kunnia, velvollisuus ja kunnioitus, Rosa sanoi.

Rosa on kieltäytynyt jättämään tehtäväänsä, vaikka kansalaisoikeusaktivistit vaativat hänen eroaan, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Myös etelävaltioiden lippu ärsyttää

Sotilaskorkeakoulun pihalla liehuva etelävaltioiden lippukin on joutunut kuvakohun myötä arvostelun kohteeksi. Monet amerikkalaiset pitävät lippua rasismin symbolina.

Tiedottaja Keelor kertoi AFP:lle, että Citadel ei voi heti laskea lippua tangosta, koska osavaltiossa voimassa oleva Heritage Act -laki "estää sen poistamisen, koska se on osa antiikkilippujen muistomerkkikokoelmaa".

Oppilaitoksen hallitus äänesti kesäkuussa 9-3 lipun poistamisen puolesta. Äänestyksen jälkeen hallitus jätti virallisen pyynnön saada luvan lipun poistamiseksi, Keelor kertoo.

Hänen mukaansa vain Etelä-Carolinan lainsäädäntöelimellä on valta äänestyksen jälkeen päättää lipun laskemisesta.

Muun muassa demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Hillary Clinton kirjoitti Twitterissä, että vihan symbolit luovat lisää vihaa. Clintonin mielestä etelävaltioiden lipun on aika tulla alas Citadelin pihassa.

Etelä-Carolinan Charlestonissa kesäkuussa sattuneesta kirkkoampumisesta syytetty mies poseerasi valokuvassa aseiden ja etelävaltioiden lipun kanssa. Miestä epäillään yhdeksän ihmisen ampumisesta afroamerikkalaisen seurakunnan kirkossa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP