1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehuttu Pariisin sopimus saa osakseen myös kritiikkiä

Osapuolet ovat kiittäneet vuolaasti uutta ilmastosopimusta, ja ympäristöjärjestöjen kommentit ovat olleet aiempaa myönteisempiä. Kansainvälinen kritiikki koskee etenkin tavoitteiden ja keinojen välistä epäsuhtaa.

Ulkomaat
Neljä henkilöä suuret suurjohtajia esittävät maskit päässään syömästä lounasta.
Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin kannattajat esittivät suurvaltojen johtajia Pariisissa 28. marraskuuta.Yoan Valat / AOP

Kansainvälinen Maan ystävät-ympäristöjärjestö tyrmää tiedotteessaan Pariisissa solmitun ilmastosopimuksen.

"Pariisin ilmastosopimus on huijausta", järjestö otsikoi. Maan ystävien mukaan rikkaat maat saivat Pariisissa ajettua läpi huonon sopimuksen, joka ei pakota kehittyneitä maita leikkaamaan päästöjään.

Sopimuksen tavoitteeseen eli korkeintaan kahden asteen lämpenemiseen ei Maan ystävien mukaan päästä ilman pakollisia päästöleikkauksia. Järjestön mielestä myös köyhien maiden ilmastorahoituksen taustalta puuttuu poliitinen tahtotila.

Kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam moittii, että sopimus ei juuri tarjoa toivoa kehitysmaiden asukkaille.

– Sopimus tarjoaa rispaantuneen pelastusköyden maailman köyhimmille ja haavoittuvimmille ihmisille, Oxfamin johtaja Helen Szoke sanoi tiedotteen mukaan.

Oxfamin mukaan maailman köyhimmät on petetty, sillä sopimus ei pakota valtioita leikkaamaan päästöjä tarpeeksi nopeasti jotta ilmastokatastrofi voitaisiin välttää.

"Petosta"

Greenpeacen toiminnanjohtaja Kumi Naidoo kiittelee osin neuvottelutulosta mutta toteaa myös, että sopimus on pohjimmiltaan epäoikeudenmukainen, sillä lämpenemisen aiheuttaneet maat ovat luvanneet liian vähän niille, jotka kärsivät pahiten lämpenemisen seurauksista.

– Tämä on oikeastaan petosta, sanoi puolestaan yhdysvaltalainen ilmastotutkija James Hansensanomalehti Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Avaruushallinto Nasan entinen tutkija Hansen on puhunut hiilen ja öljyn polton vähentämisen puolesta 1980-luvulta saakka.

Hänen mukaansa fossiilisista polttoaineista ei päästä eroon niin kauan kuin ne ovat halvimpia energianlähteitä. Hansen moittii Pariisin neuvotteluja siitä, että aikaan on saatu vain lupauksia, ei konkreettisia toimenpiteitä.

Reilu parikymmentä ihmistä pitelee käsissään kirjaimia joista muodostuu lause "climate action now for everyone's sake".
Greenpeace-järjestön mielenilmaus Pariisissa 9. joulukuuta.Ian Langsdon / EPA

"Kilpailukyky vaarassa"

Eurooppalaisen elinkeinoelämän kattojärjestö BusinessEurope kantaa puolestaan huolta Euroopan kilpailukyvystä.

– Pariisin sopimus on tärkeä askel eteenpäin päästöjen vähentämisessä, mutta olisimme toivoneet, että muut maat olisivat korottaneet tavoitteitaan lähemmäksi EU:n tavoitteita, BusinessEuropen johtaja Emma Marcegaglia sanoi tiedotteessa.

Järjestön mukaan EU-maiden kilpailukyky on vaarassa niin kauan kuin Euroopan ulkopuoliset maat eivät pyri yhtä kunnianhimoisiin päästövähennyksiin. Ilmoitetut tavoitteet eivät myöskään riitä torjumaan ilmaston lämpenemistä.

Kritiikistä huolimatta Pariisin ilmastosopimus on saanut osakseen kiitosta paitsi sopimuksen osapuolina olevilta valtioilta, myös tutkijoilta.

– Pariisin neuvottelutulos muuttaa maailman, sanoi yhdysvaltalainen ilmastotutkija Christopher B. Field sanomalehti New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Taloustieteilijä Jeffrey Sachs toimii Earth Institute -tutkimuslaitoksen johtajana Yhdysvalloissa.

– Pariisin sopimus kääntää maailman oikeaan suuntaan hienostuneesti ja selkeästi, Sachs sanoi.

Hänen mukaansa sopimuksen toimeenpano jää kuitenkin poliitikkojen, liike-elämän ja tutkijoiden tehtäväksi.

Lue seuraavaksi