Taksikuskeille terrorisminvastaista koulutusta – näin Rooma valmistautui Pyhään Vuoteen

Roomaan odotetaan seuraavan vuoden aikana jopa 20 miljoonaa turistia. Viranomaiset ovat valmistautuneet turistimassoihin mm. tuomalla nähtävyyksien yhteyteen metallinpaljastimia ja aseistettuja sotilaita.

Ulkomaat
Joukko ihmisiä.
Pyhänä vuonna Roomaan odotetaan miljoonia pyhiinvaeltajia ja tavallisia turisteja. Argentiinalaisia pyhiinvaeltajia Vatikaanissa.Petri Burtsov / Yle

Katolisen kirkon pyhä vuosi, joka tällä kertaa kantaa nimeä Laupeuden riemuvuosi, on yksi katolisen maailman suurimpia juhlia. Vuoden kestävän juhlan odotetaan tuovan Roomaan miljoonia pyhiinvaeltajia ja jopa kaksinkertaistavan jo suositun matkailukaupungin turistimäärän.

Kun pyhän vuosi julistettiin Vatikaanissa virallisesti alkaneeksi, oli Pietarinaukiolla kuitenkin selvästi odotettua vähemmän väkeä. Monet olivat jääneet kotiin terrori-iskun pelossa, sillä Isis-järjestö on viime aikoina toistuvasti uhannut iskevänsä helppona kohteena pidettyyn Vatikaaniin.

Tuhansia ihmisiä aukiolla.
Väkijoukko seuraamassa Pyhän Vuoden avajaisia.Petri Burtsov / Yle

Turvallisuusvalmisteluja olikin Vatikaanissa selvästi nostettu, ja Pietarinaukiolla piti ensimmäistä kertaa kulkea metallinpaljastimien läpi.

Aukiolla parveili suuri määrä aseistettuja poliisien erikoisjoukkoja ja sotilaita, sekä vapaaehtoisia turvallisuusjoukkoja.

Aseistettuja sotilaita on pysyvässä vartiossa myös muiden nähtävyyksien, kuten Colosseum-amfiteatterin ja Espanjalaisten Portaiden yhteydessä.

Poliisien läsnäolo toi turvaa

Pikainen kyselykierros kaupungilla osoittaa, että turisteja ei poliisien läsnäolo haittaa, päinvastoin.

– Tunnen oloni paljon turvallisemmaksi. Tiedämme kaikki, millaiseen pahuuteen Isis on kykeneväinen, ja siksi on hyvä, että sotilaita on kaikkialla, espanjalainen Francesco sanoi.

Japanilaista Kimiä harmitti, että lisääntyneet turvallisuusjärjestelyt tekivät Sikstuksen kappeliin pääsemisen vaikeammaksi.

Turisti Roomassa
Japanilaisturisti Kimiä harmittavat pidentyneet jonotusajat.Petri Burtsov / Yle

– Poliiseja on kaikkialla ja jonotus kestää. Mutta olen kyllä tyytyväinen, että poliisit ovat turvaamassa järjestystä, hän myönsi.

Argentiinasta asti saapunut pyhiinvaeltajaryhmä oli haltioissaan nähtyään heidän kotimaastaan kotoisin olevan Paavi Franciscuksen.

– Riemuvuosi on elämämme kohokohta, ei sotilaiden läsnäolo meitä hetkauta. On hyvä, että turvallisuuteen on panostettu, ryhmä arvioi.

Miten Rooma valmistautui Pyhään Vuoteen?

Rooma on valmistautunut turistimassojen saapumiseen hyvin sekavassa tilanteessa. Kaupungin pormestari Ignazio Marino joutui korruptiosyytösten takia eroamaan tehtävästään aiemmin syksyllä, ja Italian hallitus joutui nimeämään erityiskomissaarin hoitamaan kaupungin järjestystä.

Pariisin iskut ja Isis-järjestön uhkailut Roomaan iskemisestä saivat viranomaiset panostamaan turvallisuusjärjestelyihin ennennäkemättömällä tavalla.

Suosituimpien turistinähtävyyksien yhteydessä pyörivät kaupustelijat ja gladiaattoriasuihin pukeutuneet näyttelijät kiellettiin. Lennokkien lentäminen Rooman yllä tehtiin laittomaksi, ja jopa Rooman perinteisesti kapinallishenkiset taksikuskit kutsuttiin mukaan turvallisuustalkoisiin järjestämällä heille terrorisminvastaista koulutusta.

Kaksi poliisia.
Aseistetut poliisit puolityhjällä PietarinaukiollaPetri Burtsov/Yle

– En minä sinne koulutukseen jaksanut mennä, poliisit siellä vain tunaroivat. Me taksikuskit olemme Rooman todelliset turvallisuusjoukot, nimettömänä pysyttelevä taksikuski kertoi Ylelle Rooman keskustassa.

Kaupungilla kävellessä ei voi olla huomaamatta poliisien ja sotilaiden läsnäoloa. Heitä on tuotu Pyhän Vuoden ajaksi kaupunkiin yhteensä 3000.