Ted Cruz kirimässä Trumpin ohi ensimmäisessä osavaltiovaalissa

Yhdysvaltain presidentinvaalin ensimmäiseen esivaaliin on aikaa noin puolitoista kuukautta. Ensimmäinen vaali Iowassa merkitsee paljon jatkokampanjan kannalta. Republikaanien kampanjaa hallinnut Donald Trump näyttää olevan vaikeuksissa.

USA:n presidentinvaali
Ted Cruz ja Donald Trump.
Ted Cruz ja Donald Trump.Michael Reynolds / EPA & Sean Rayford / AFP

Yhdysvaltain republikaanien presidenttikampanja on saamassa uuden käänteen, sillä kärkiehdokas Donald Trump on menettämässä suosiotaan ensimmäisessä osavaltiovaalissa.

Des Moines Register -sanomalehti ja Bloomberg-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun) julkistivat lauantaina Iowan osavaltion republikaaneille suunnatun kyselyn. Vastausten mukaan Texasin senaattori Ted Cruz sai 31 prosentin kannatuksen, kun liikemies Donald Trump jäi 21 prosenttiin.

Iowassa järjestetään ensimmäinen presidenttiehdokkaiden esivaali 1. helmikuuta ja sen tulos on tärkeä jokaisen ehdokkaan jatkokampanjan kannalta.

Kyselyn virhemarginaali oli suuri, 4,9 prosenttiyksikköä, mutta se antoi samansuuntaisen tuloksen kuin viikko sitten julkaistu Monmouthin yliopiston kysely. Siinä Cruz oli ensi kertaa edellä Trumpia.

Trump vastasi uutiseen twiittaamalla myös viikko sitten julkaistun CNN-uutiskanavan gallupin (siirryt toiseen palveluun), jossa häntä kannatti 33 prosenttia Iowan republikaaneista ja Cruzia vain 20 prosenttia. Kyselyt ovat siis ristiriitaisia.

Kyselyjen tulokset ovat kuitenkin Trumpin kannalta huolestuttavia, sillä hänen persoonansa tuntuu jakavan äänestäjiä. Osa on vahvasti hänen takanaan, osa taas vastustaa jyrkästi.

Kun Des Moines Register/Bloombergin kyselyssä Iowan äänestäjät ottivat kantaa, keitä he ylipäätään voisivat hyväksyä republikaanien presidenttiehdokkaaksi, Trump sai vain 57 prosentin tuen. Cruz johti 73 prosentilla ja väliin tulivat vielä Ben Carson ja Marco Rubio.

Republikaanipuolueessa valtakunnantasolla Trump on edelleen vahvassa johdossa huolimatta rajuista puheistaan. Uutiskanava Reutersin perjantaisessa kyselyssä Trump sai 35 prosentin kannatuksen. Toisena tuli Carson 13 prosentilla. Ted Cruz ja Jeb Bush saivat molemmat kymmenen priosentin kannatuksen.

Lähteet: Reuters, Yle, AFP