1. yle.fi
  2. Uutiset

Keski-Afrikan tasavalta yrittää luoda demokratiaa – seurauksena katutaistelu

Kaaokseen ajautunut pieni valtio yrittää luoda itselleen demokraattisesti toimivaa parlamenttia. Hankkeen vastustajat ovat ammuskelleet pääkaupungissa.

Ulkomaat
Asukkaat suojautuvat taistelulta Banguissa 13. joulukuuta.
Asukkaat suojautuvat taistelulta Banguissa 13. joulukuuta.Marco Longari / AFP

Keski-Afrikan tasavallassa kansalaiset ovat tänään sunnuntaina saaneet äänestää, hyväksyvätkö he maalle uuden perustuslain.

Jos ehdotus hyväksytään, maan demokraattiset elimet vahvistuisivat. Parlamentille luotaisiin ylähuone, senaatti, ja presidentin valtaa vähennettäisiin.

Kansanäänestys toimii myös harjoituksena, voidaanko maassa järjestää presidentin ja parlamenttivaalit 27. joulukuuta. Vaaleja on lykätty useaan kertaan maan väkivaltaisen tilanteen takia.

Nytkin pääkaupungissa Banguissa puhkesi ammuskelua, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja noin 20 sai vammoja. Ammuskelun aloittivat silminnäkijöiden mukaan kansanäänestyksen vastustajat.

Keski-Afrikan tasavalta vajosi sisäiseen kaaokseen vuonna 2013, kun muslimikapinalliset syrjäyttivät kristityn presidentin. Muslimit perustivat oman hallintonsa ja syyllistyivät raakuuksiin kristittyä väestöä kohtaan.

Muslimijohtajat luopuivat vallasta seuraavana vuonna, jolloin kristityt aloittivat veriset kostotoimet muslimeja kohtaan. Väkivalta kansanryhmien välillä on jatkunut.

Sisäistä konfliktia on yritetty sovitella ja myös paavi Franciscus kävi Keski-Afrikan tasavallassa kaksi viikkoa sitten.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi