Puolassa kymmenettuhannet osoittivat mieltään kansallismielisen hallituksen puolesta

Lauantaina Varsovassa järjestettiin suuri hallitusta vastustava mielenosoitus. Opposition mukaan hallituksen tuomarinimitykset rikkovat lakia.

Ulkomaat
Mielenosoitus Varsovassa 13. joulukuuta.
Jacek Turczyk / EPA

Puolan pääkaupungissa Varsovassa tuhannet ovat osoittaneet mieltään konservatiivisen hallituksen puolesta. Poliisin arvion mukaan puoluejohtaja Jarosław Kaczyńskin johtamalle marssille osallistui sunnuntaina noin 35 000 ihmistä.

Päivää aikaisemmin Varsovassa ja muissa puolalaiskaupungeissa marssivat tuhatmäärin opposition kannattajat, joiden mielestä hallituksen tuomarinimitykset uhkaavat demokratiaa.

Kaczyńskin kansallismielinen ja euroskeptinen Laki ja oikeus -puolue sai lokakuun vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista. Sen jälkeen uusi hallitus on ajautunut kiistaan perustuslakituomioistuimen kanssa. Tuomioistuimella on valta estää lakien voimaantulo.

Hallituksen mukaan vaalit hävinnyt oikeistoliberaali Kansalaisfoorumi ei ole hyväksynyt tappiotaan ja yrittää perustuslakituomioistuimen avulla estää Laki ja oikeus -puoluetta toteuttamasta uudistuksia. Hallitus pitää tuomioistuinta puolueellisena, koska suurin osa sen 15 tuomarista oli nimitetty edellisen hallituksen aikana.

Riita nimityksistä perustuslakituomioistuimeen

Laki ja oikeus -puoluetta edustava presidentti Andrzej Duda nimitti hiljattain tuomioistuimeen viisi uutta tuomaria, kansallismielisten mukaan vallan tasapainon takaamiseksi. Perustuslakituomioistuin kiisti nimitykset laittomina, ja jupakkaan ei ole saatu ratkaisua.

Joulukuun aikana hallitus on jättänyt huomiotta kaksi tuomioistuimen päätöstä, kertooBritannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski mielenosoittajien joukossa Varsovassa 13. joulukuuta.
Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski mielenosoittajien joukossa Varsovassa 13. joulukuuta.Jacek Turczyk / EPA

– Voitimme vaalit, mutta meillä ei ole oikeutta säätää lakeja ja uudistaa Puolaa, Kaczyński sanoi väkijoukolle ennen kuin marssijat suuntasivat kohti perustuslakituomioistuimen rakennusta.

Marssi järjestettiin symbolisesti merkittävänä päivänä. Samana päivänä vuonna 1981 Puolassa tuli voimaan poikkeustilalaki, jolla kommunistinen hallitus pyrki tukahduttamaan demokratiaa ajavan Solidaarisuus-liikkeen.

Lähteet: AP, Reuters