Ruotsi ja Ecuador pääsivät alustavaan sopuun Assangen kuulustelusta

Wikileaksin perustaja Julian Assange on piilotellut Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä jo yli kolme vuotta. Häntä epäillään seksuaalirikoksista Ruotsissa. Assange on sanonut pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin.

Ulkomaat
Julian Assange valokuvassa, joka on julkaistu 22. elokuuta 2015.
Julian Assange valokuvattuna Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa. Kuva on julkaistu 22. elokuuta 2015.Yui Mok / EPA

Ruotsalaissyyttäjät voivat pian päästä kuulustelemaan Wikileaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea raiskausepäilyistä.

Ruotsin oikeusministeriö ilmoitti sunnuntaina solmineensa Ecuadorin kanssa alustavan sopimuksen rikostutkinnoissa avustamisesta. Sopimus on määrä viimeistellä ensi viikolla, kanslianeuvos Cecilia Riddselius oikeusministeriöstä sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Se avaa Ruotsin valtionsyyttäjälle oven Assangen kuulustelemiselle, Riddselius kertoi.

Ecuadorin ulkoministeriön tiedotteen mukaan sopimus allekirjoitettiin Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa puolen vuoden neuvottelujen jälkeen.

Ruotsin viranomaiset ovat pitkään vaatineet Assangea luovutettavaksi Ruotsiin vastaamaan seksuaalirikosepäilyihin. Viime maaliskuussa Ruotsi taipui ja ilmoitti, että Assangea voidaan kuulustella Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä, missä hän on piileksinyt vuodesta 2012.

Assange on sanonut pelkäävänsä, että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin syytettäväksi salaisten asiakirjojen vuotamisesta.

Kaksi ruotsalaisnaista teki Assangesta rikosilmoitukset elokuussa 2010. Syyte seksuaalisesta ahdistelusta vanhentui viime elokuussa, mutta raiskaussyytös on vanhenemassa vasta vuonna 2020.

Lähteet: Reuters, AFP