Venäjä ja aasialaisyhtiöt kasvavat asemarkkinoilla

Venäläiset ja aasialaiset aseteollisuusalan yritykset ova lisänneet osuuttaan maailman asemarkkinoilla. Länsiyritykset ovat edelleen suurimpia aseiden valmistajia, mutta niiden markkinaosuus on laskenut viime vuosina, selviää ruotsalaisen rauhantutkimuslaitoksen SIPRIn keräämistä tiedoista. Kaikkiaan asekauppa vähentyi maailmalla vuodesta 2013 vuoteen 2014.

Ulkomaat
Panssarivaunu
Panssarivaun esillä kansainvälisillä puolustusalan messuilla Pakistanissa vuonna 2012.Rehan Khan / EPA

Venäläiset aseteollisuudessa toimivat yritykset ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuonna.

Tukholmassa toimivan kansainvälisen rauhantutkimuslaitoksen SIPRIn tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan venäläisyritysten myynnin määrä on kasvanut kuluvan vuoden aikana jopa 25 prosenttia. Puolet kasvusta on kertynyt Venäjän armeijan omista ostoista. Loput kasvusta on kertynyt muun muassa Kiinasta ja Intiasta. Myös Syyria on ollut vuosia hyvä asiakas venäläisyhtiöille.

SIPRI laskee, että 11 suurimman venäläisyrityksen liikevaihto on kasvanut vuodesta 2013 vuoteen 2014 lähes 50 prosenttia.

Suurimmaksi venäläisyhtiöksi SIPRI listaa Almaz-Anteyn. Maailmanlistalla se on sijalla 11 noin 8,84 miljardin liikevaihdon turvin. Yhtiö valmistaa muun muassa BUK-ohjuksia.

Juuri tuollaisen BUK-ohjuksen väitetään osuneen Ukrainassa tuhoutuneeseen malesialaiskoneeseen.

Lukujen taustalta paljastuu SIPRIn mukaan se, etteivät Venäjän asemarkkinat ole juurikaan pienentyneet kansainvälisistä talouspakotteita huolimatta. Käytännössä Venäjä on vain joutunut etsimään uusia markkinoita tuotteilleen.

Sen sijaan Venäjän kanssa yhteen ottaneen Ukrainan osuus on pienentynyt maailman asemarkkinoilla. Ukrainan asemyynnin määrä laski vuodesta 2013 vuoteen 2014 noin 37 prosenttia.

Turkki ja Etelä-Korea nousussa listoilla

Samaan aikaan esimerkiksi turkkilaiset yhtiöt ovat nousseet sadan suurimman asevalmistajan listoilla. Esimerkkiyrityksiä ovat ASEALSAN ja TAI.

Vastaavasti eteläkorealaisten yritysten myynti kasvoi hieman yli kymmenen prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2014. Sadan suurimman yrityksen listalle on noussut muun muassa Hyundai Rotem. Sotilasajoneuvoja valmistavan yrityksen liikevaihto kasvoi vuodessa melkein kaksinkertaiseksi.

Venäjän ja Aasian tai Turkin osuuksien kasvusta huolimatta sadasta suurimmasta asealan yrityksestä valtaosa on Euroopasta tai Yhdysvalloista. Suurin on yhdysvaltalainen Lockheed Martin, noin 37,5 miljardin dollarin liikevaihdollaan. Kasvua kertyi hieman alle neljä prosenttia.

Maittain verrattaessa Yhdysvallat on selvästi suurin. Sieltä on kotoisin runsas 54 prosenttia sadasta suurimmasta listatusta asealan yrityksestä.

Kiinalaisyrityksiä SIPRI ei listaa, koska tilastot niiden osalta ovat niin puutteellisia.

SIPRIn tilastojen mukaan sadan suurimman yrityksen asekaupan määrä laski vuonna 2014 noin 1,5 prosenttia 364 miljardiin euroon. Asekauppa on tilastojen mukaan laskenut nyt neljä vuotta peräkkäin.

Lähteet: AFP, Yle uutiset