Kuopioon suunnitellaan tarpeen mukaan säädettäviä katuvaloja

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokainen valaisin olisi kytkettynä internetiin, jonka kautta valaistusta voitaisiin säätää esimerkiksi alueella liikkuvien ihmisten mukaan. Kaupunki on varannut ensi vuodelle jo määrärahan muutosta varten.

valaistus
Osa uusistakaan lampuista ei muodoltaan poikkea vanhoista katuvaloista. Valon väri paljastaa kuitenkin, ettei niissä hehku vanha sinertävä elohopeakaasu.
YLE

Kuopion kaupunki suunnittelee uudenlaista ohjausjärjestelmää katuvalojen säätämiseen. Kaavailuissa on, että valoja voitaisiin esimerkiksi sytyttää, himmentää, kirkastaa ja sammuttaa muun muassa sen mukaan, kuinka paljon alueella on liikennettä.

– Muutos alkaa luultavimmin alueittaisella tehojen laskemisella niillä alueilla, joissa on vähän liikennettä. Tavoitteena on, että jokusen vuoden kuluessa jokainen valaisin olisi kytkettynä verkkoon, jonka kautta valaistusta voitaisiin säätää tarpeen mukaan, kaupungininsinööri Ismo Heikkinen kertoo.

Kaupunki on varannut ensi vuodelle jo määrärahan muutosta varten. Heikkisen mukaan erilaisia järjestelmiä on tarjolla hyvin, ja tekniikka kehittyy nopeasti.

– Tämä on vähän sama tilanne kuin tietokoneen ostossa; kun olet hankkimassa jotain, tekniikka vanhenee jo kohta, Heikkinen kuvaa.

Lähes kaikkia valoja ohjataan saman anturin kautta

Kaupunki vaihtoi vanhat elohopeapohjaiset katuvalonsa muutama vuosi sitten energiatehokkaampiin suurpainenatriumlappuihin, mikä on pienentänyt huomattavasti energiankulutusta. Uusimmilla asuinalueilla käytössä on myös led-lamppuja.

– Ledeihin siirrytään vähitellen paitsi uudiskohteiden, myös saneerausten yhteydessä. Viime vuosina muun muassa niitä asennettiin muun muassa keskustan rännikaduille.

Valtaosaa Kuopion kaupungin katuvaloista ohjataan Haapaniemellä sijaitsevan hämäräanturin kautta. Osassa asuinalueita on myös omat hämäräanturit, mikä voi aiheuttaa eriaikaisuutta valojen syttymiseen samoissa valaistusolosuhteissa.