1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kilohailit ahmivat ruuan – laihat silakat kärvistelevät nälissään Suomenlahdessa

Suomen merialueilla oli viime vuonna niin paljon kalaa, että silakat ovat jääneet ravinnonsaannissa alakynteen. Ruuan syövät nuoret kilohailit.

Kotimaan uutiset
Silakoita.
Seppo Sarkkinen / Yle

Kalamäärä on kasvanut Suomen merialueilla. Selkämeren ulappavesissä sekä Suomenlahdessa ja Saaristomeren eteläpuolella oli kilomääräisesti noin viidennes enemmän kalaa kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Merentutkimusalus Arandan tutkimusmatka paljasti, että viime vuosina pienentynyt kilohailikanta on vahvistunut yllättävän paljon.

– Osasimme alustavasti ennakoida, että vuosiluokka 2014 on vahva. Se, että kilohailikanta osoittautui näinkin vahvaksi, on kuitenkin yllätys, kertoo erikoistutkija Jari Raitaniemi Luonnonvarakeskuksesta.

Kilohailia on hyvin runsaasti Saaristomeren eteläosissa ja Suomenlahdessa: jopa niin paljon, että vanhemmat ja isommat kilohailit ovat jääneet ravintokilpailussa toiseksi ja laihtuneet.

Turska mielissään

Vielä enemmän ovat laihtuneet silakat, jotka häviävät kilohailille kilpailun eläinplanktonista. Suomenlahdessa ei tavattu tutkimusmatkalla lainkaan isoja ja pulskia silakoita.

Luonnonvarakeskuksen mukaan pulleampia silakoita voi silti vaeltaa talvella Suomenlahteen ja Saaristomereen etelämpää Itämerestä.

Kilohailin suuresta määrästä johtuen turskalle on riittänyt runsaasti syötävää.

– Eteläisessä Itämeressä pienen kilohailin runsastuminen on edistänyt turskan kasvua ja kuntoa selvästi. Jopa niin, että viimeksi turskat kasvoivat näin hyvin vuonna 2009, sanoo tutkija Jukka Pönni Lukesta.

Selkämeren silakalla menee hyvin

Selkämeressä isot silakat olivat hyvässä kunnossa. Siellä kasvaa myös nuorta silakkaa, erityisesti viime vuosi oli hyvin runsaslukuinen.

Kilohailia Selkämeressä oli vain vähän.

Tutkimustuloksissa ei vielä ole eritelty kalalajien osuuksia, mutta Selkämeressä kala oli pääosin silakkaa ja kolmipikki muodosti kolmanneksen kilomääräisestä saaliista.

Koetroolauksissa saaliiksi saatiin kaikkiaan 18 eri kalalajia, jotka painoivat yhteensä 6 617 kiloa.

Suomessa silakka on tärkein merialueen kaupallisen kalastuksen kalalaji.

Lue seuraavaksi