Kumiveneitä, salakuljettajia ja aidanpystyttäjiä – Euroopan pakolaiskriisin hurja vuosi

EU-maihin saapui viime vuonna 626 000 turvapaikanhakijaa – tänä vuonna pelkästään Saksaan on tullut jo yli 960 000. Kreikan saarista on tullut tärkein väylä Eurooppaan pyrkiville. Välimeren yli on tullut noin 750 000 ihmistä, joista 650 000 Kreikan saarille. Suomeen on tänä vuonna saapunut yli 31 000 turvapaikanhakijaa. Kokosimme yhteen dramaattisen vuoden keskeiset tapahtumat kuvien, videoiden ja grafiikan avulla. Tapahtumat alkoivat vyöryä huhtikuussa Välimerellä:

Ulkomaat
pakolaiskriisi
Robert Atanasovski/ AFP/ Lehtikuva
Libyan rannikolla uponneesta laivasta hengissä selvinnyt seuraa uhrien hautajaisia Maltalla.
Lino Arrigo Azzopardi/EPA

Suuronnettomuus herättää EU-päättäjät

Yli 800 Eurooppaan pyrkijää hukkuu laivaturmassa Libyan rannikolla. Kaksi päivää myöhemmin EU:n sisä- ja ulkoministerit päättävät lisätä Välimeren valvontaa ja tukea turvapaikan käsittelyprosesseja Italiassa ja Kreikassa.

Pian myös EU-huippukokous vahvistaa toimia Välimerellä. Toukokuun puolivälissä EU-komissio julkistaa laajan siirtolaisuusohjelman. Ihmissalakuljetus ja laivaturmat kuitenkin jatkuvat.

Salakuljettajien veneessä hukkuneita pakolaisia haudattiin Maltalla – vain 24 uhria löytynyt (video)

Taas laivaturma Välimerellä – EU-maiden lehdistö raivoaa poliitikoille

EU hyväksyy Välimeren pelastusoperaation
Julio Munoz/EP

EU hyväksyy Välimeren operaation

EU:n ulkoministerit käynnistävät EUNAVFOR-operaation Välimerellä. Se saavuttaa täyden pelastusvalmiuden 27. heinäkuuta, ja sen avulla pelastetaan parissa kuukaudessa yli kaksi tuhatta ihmistä.

Lokakuussa operaatiota laajennetaan ihmissalakuljetuksen kitkemiseen. Ihmissalakuljettajien veneitä voidaan vallata ja tarvittaessa tuhota. Toiminta keskittyy Libyan edustalla oleville vesille. Laajennettu operaatio nimetään elokuussa saksalaisella aluksella syntyneen somalivauvan mukaan Sophiaksi.

EU päätti ihmissalakuljetuksen vastaisesta operaatiosta Libyassa

Niinistö vahvisti Suomen osallistumisen EU:n Välimeri-operaatioon

Unkarilaiset
Kuva: BALAZS MOHAI/EPA

Unkari alkaa pystyttää raja-aitaa

Unkari kertoo pystyttävänsä aidan Serbian vastaiselle rajalleen ja käynnistää koko loppuvuoden jatkuvan kiistan. Turvapaikanhakijoita tulee keväällä ja alkukesällä EU:n puoluelle runsaasti etenkin Kreikan saarien kautta. Lesbos on pyytänyt kansainvälistä apua, koska sinne saapuu Turkista jopa 600 pakolaista päivässä.

Kiistellyn aidan pystyttäminen alkoi Unkarin ja Serbian rajalla

25.6.
Kuva: Yannis Kolesidis/EPA

EU kiistelee 40 000 turvapaikanhakijasta

EU:n huippukokous käsittelee kaksivuotissuunnitelmaa, jolla eri puolille Eurooppaa sijoitettaisiin 40 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta ja Italiasta sekä 20 000 kiintiöpakolaista Lähi-idän leireiltä. Asia herättää monenlaisia intohimoja jäsenmaissa.

EU-maiden yhteenlasketut lupaukset nousevat lopulta vain 32 256:een. Loppujen 7 744 turvapaikanhakijan sijoittelusta päätetään loppuvuoden aikana.

28.7-28.7.
EPA

Ryntäys Ranskasta Britanniaan

Britannia lisää turvatoimia, kun yli 2000 pakolaista yrittää maahan Ranskasta kanaalitunnelin kautta. Seuraavana päivänä Ranska lisää rajan vartiointia, kun 1500 yrittää uudelleen Britanniaan. Sudanilainen turvapaikanhakija kuolee jäätyään rytäkässä rekka-auton alle.

Calais'ssa kuollut kesällä jo kymmenen Britanniaan pyrkinyttä siirtolaista

7.8.
Kuva: Tamas Soki/Epa

Tulijoiden määrä hypähtää voimakkaasti – Balkanilla kansainvaellus

Balkanille tulvii turvapaikanhakijoita Kreikan kautta. EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin mukaan Kreikkaan tuli heinäkuussa 49 550 pakolaista, mikä on kaikkien aikojen suurin määrä.

Italiaankin tulee turvapaikanhakijoita – parikymmentä tuhatta elokuussa - mutta määrä ei kasva samaa tahtia kuin Kreikassa.

Siellä elokuun kahden viimeisen viikon aikana tulijoita on jo 75 000. Heidän reittinsä kulkee Turkista Kreikan saaristoon ja siitä eteenpäin Makedonian ja Serbian kautta kohti Unkaria.

kospakolaiset
Kosin lomasaarella ennätysmäärä pakolaisia

Kreikka: Emme selviä siirtolaisten määrästä

Tässä tullaan kumiveneellä turvaan Kosille – katso Ylen video

Yle Kosilla: Joka yö satoja tulijoita – pakolaisia majoitetaan nyt autolautalle

Pakolaisdraama jatkuu Kosin rannoilla, katso video

21.8.

Saksa avaa rajansa syyrialaisille, Balkanilla rajoja suljetaan

Saksa päättää olla soveltamatta EU:n Dublinin palautusprosessia syyrialaisiin turvapaikanhakijoihin. Näin syyrialaisia ei palauteta siihen EU-maahan, jossa heidät on ensin rekisteröity turvapaikanhakijoiksi vaan heidän hakemuksensa käsitellään Saksassa. Saksan hallitus ennakoi, että maahan tulee tänä vuonna 800 000 turvapaikanhakijaa. Myöhemmin arvio nousee jopa 1,5 miljoonaan.

Tuhatkunta Eurooppaan pyrkivää kahakoi poliisin kanssa Kreikan ja Makedonian rajalla sen jälkeen, kun Makedonia sulkee rajan ja julistaa hätätilan. Makedonian halki oli parissa kuukaudessa vaeltanut ainakin 44 000 turvapaikanhakijaa.

Makedonian Kreikan vastaisella rajalla tuhansia pakolaisia jumissa – video

Saksaan pyrkivä syyrialaismies Ylelle: En odota Euroopalta paljoa, toivon vain pääseväni turvaan

27.8.
Kuva: ROLAND SCHLAGER/ Epa

Tragedia valtatiellä Itävallassa

Burgenlandissa Itävallassa löydetään ihmissalakuljettajien hylkäämästä kuorma-autosta 71 ihmistä tukehtuneina. Uhreista neljä on lapsia. Poliisi mukaan kuorma-auton ilmastointijärjestelmä ei toiminut.

Europol arvioi, että Eurooppaan suuntautuvassa ihmissalakuljetuksessa puuhastelee jopa 30 000 rikollista. He pyörittävät miljardiluokan bidnestä.

Itävallan poliisi: Kuorma-autosta löydettyjen ruumiiden joukossa oli neljä lasta

Itävallassa kuorma-autosta kuolleena löytyneillä siirtolaisilla happea vain tunniksi

Eurooppaan pyrkivällä edessään vaikeita valintoja – ihmissalakuljettajilla konsteja moneen lähtöön

1.9.

Unkari torjuu tulijoita – ja tekee rautatieasemalle motin

Unkarin Serbian vastaiselle rajalleen pystyttämä aita on saatu pitäväksi, mutta sekään ei maan hallitukselle riitä. Budapestissä turvapaikanhakijoita estetään jatkamasta matkaa junalla kohti Itävaltaa. Parisen tuhatta turvapaikanhakijaa leiriytyy asemalle.

Muutamaa päivää myöhemmin Unkari muuttaa mieltään ja päästää sittenkin Budapestiin leiriytyneet turvapaikanhakijat jatkamaan matkaansa. Heidät kuljetetaan Itävallan rajalle. Yhden päivän aikana rajalle ajetaan toistasataa linja-autollista länteen pyrkijöitä.

Ylen toimittaja Unkarissa: Budapestin rautieasema tyhjeni yhdessä yössä

Näkökulma: Uupuneiden rautatieasemalla Budapestissa tuhannet odottavat pääsyä vapauteen

2.9.

Pikkupojan kohtalo järkyttää ja suututtaa

Bodrumissa Turkissa löytyy rannalta hukkunut kolmevuotias Alan Kurdi. Tapaus liikuttaa ihmisiä kaikkialla maailmassa ja useat valtionpäämiehet kommentoivat sitä.

Kuvaa väitetään ensin lavastetuksi. Sitten tutkitaan isän kertomuksen todenperäisyyttä. Muut elossa selviytyneet matkustajat kertovat, että isä oli itse kuljettanut onnettomuusvenettä. Isä menetti turmassa Alanin lisäksi toisen lapsensa ja vaimonsa.

Valokuva nousi taas avainasemaan tiedonvälityksessä – päivä jolloin inhimillisyys huuhtoutui rannalle

Hukkuneen syyrialaispojan isä kertoo järkyttävät tapahtumat

Ajankohtainen kakkonen tapasi kuvaajan, joka ikuisti pakolaiskriisin symbolin

13.9.

Rajojen valvontaa lisätään eri puolilla Eurooppaa

Eri puolilla Eurooppaa otetaan uudelleen käyttöön rajatarkastuksia ihmissalakuljetuksen pysäyttämiseksi. Rajatarkastuksista ilmoittavat ainakin Saksa, Hollanti, Itävalta, Slovakia ja Tšekki.

Monet poliitikot tuovat julki huolensa siitä, miten vapaan liikkuvuuden takaavalle Schengenin sopimukselle käy. Schengenin sopimus mahdollistaa väliaikaisen rajatarkastusten palauttamisen pakottavassa tilanteessa.

Yle Sloveniassa – katso kuvia pakolaiskriisistä

Turvapaikanhakijan vetoomus Serbian ja Unkarin rajalla: Olemme ihmisiä emmekä eläimiä – Ylen toimittajan video

Ylen toimittaja Unkarin rajalla: Tunnelma on odottava

Saksa painostaa rajatarkastuksien palautuksella vastahakoisia Itä-Euroopan maita

Rajavalvonta teki paluun Eurooppaan – Unkari julisti eteläosiinsa poikkeustilan

22.9.
EPA

EU päättää turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta

EU:n sisäministerit hyväksyvät 120 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisen EU:n alueelle. 66 000 sijoitetaan ensimmäisen vuoden aikana Italiasta ja Kreikasta. Unkari jää ainakin alkuvaiheessa järjestelyn ulkopuolelle. Suomen osuus on 2400 turvapaikanhakijaa.

Tšekki, Slovakia, Romania ja Unkari äänestävät suunnitelmaa vastaan. Sisäministeri Petteri Orpo äänestää Suomen puolesta tyhjää. Pääministeri Juha Sipilä selittää Suomen äänestyspäätöstä sillä, että se perustuu syyskuun alussa tehtyyn hallituksen maahanmuuttopoliittiseen linjaukseen.

Izmir
Syyrialaiset pakenevat myös Venäjän ilmapommituksia

Yle Sloveniassa – katso kuvia pakolaiskriisistä

syys-loka

Suomeen jopa 3000 turvapaikanhakijaa viikossa

Suomeen saapuu ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Tornioon perustetaan järjestelykeskus ja eri puolilla maata avataan uusia vastaanottokeskuksia.

luulaja
Luulajan kautta Suomeen

Irakilaisten joukossa leviää kertomus hyvien ihmisten maasta – Amerikkalaisille työskennellyt tulkkikin hakee turvaa Suomesta

3.–4.11.
Kuva: FILIP SINGER/Epa

Hurja ennuste tulevasta

YK:n mukaan Eurooppaan on tullut yli kolme kertaa enemmän turvpaikanhakijoita kuin koko vuoden 2014 aikana. EU-maihin heitä on saapunut ainakin 744 000. EU:n komissio ennakoi, että 2016 loppuun mennessä tulijoiden määrä nousee kolmeen miljoonaan.

Venäjän ilmaiskuja paennut perheenisä Ylelle: "Ilmaisku tappoi veljeni Aleppossa"

http://yle\.fi/uutiset/yle\_lesboksella\_pakolaiset\_huuhtoutuvat\_rannalle/8425462 (siirryt toiseen palveluun)

Marraskuu Balkanilla rajoitetaan saapumisia

Slovenia ja Itävalta alkavat pystyttää aitoja – Slovenia Kroatian vastaiselle rajalleen, Itävalta Slovenian vastaiselle rajalleen. Makedonia, Serbia ja Kroatia kertovat, että päästävät läpi vain sellaisista maista tulevia pakolaisia, joissa on sota.

brezice
Unkarin aita aiheuttaa ryntäyksen Sloveniaan

Yle Sloveniassa: "Pakolaisleirin tunnelma on todella kireä"

Ylen toimittaja Sloveniassa: Satoja pakolaisia alkeellisessa leirissä – he ovat kiihtyneitä

13.11.
EPA

Pariisin terrori-iskut kärjistävät kriisiä

Pariisissa tehdään sarja terrori-iskuja, joissa kuolee 130 ihmistä. Ranska kostaa ilmaiskuilla

Isis-järjestön kohteisiin Syyriassa ja useat maat tiukentavat rajojensa valvontaa. Etelä- ja Keski-Euroopan maiden rajoille pakkautuu entistä enemmän pakolaisia.

tulijoiden määrä

Saksassa jo lähes miljoona turvapaikanhakijaa

Saksa kertoo rekisteröineensä tammikuusta lähtien jo 964 000 turvapaikanhakijaa.

Saksaan pyrkivä syyrialaismies Ylelle: En odota Euroopalta paljoa, toivon vain pääseväni turvaan

15.12.
Kuva: ERWIN SCHERIAU/ Epa

EU-komissio ehdottaa rajavalvonnan tiukentamista

EU-komissio esittää toimia rajavalvonnan tiukentamiseksi, mm. yhteisen raja- ja merivartioston perustamista. Vartiostolla olisi paljon enemmän toimivaltaa kuin nykyisellä rajaturvallisuusvirasto Frontexilla.

partiovene
Suomalaisten venepartio pelastanut satoja Kosilla

Suomalaiset pelastaneet jo yli 500 turvapaikanhakijaa Kreikan saaristossa kahdessa kuukaudessa – Yle paikalla

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus