1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaistaustainen astronautti lentää tiistaina kansainväliselle avaruusasemalle – mukana Sibelius-juhlaraha

Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä. Astronautin isoisä Antti lähti Amerikkaan vuonna 1910.

Ulkomaat
Euroopan avaruusjärjestön astronautti Timothy Peake (vas.), venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja yhdysvaltainen astronautti Timothy Kopra.
Amerikkalainen astronautti Timothy Kopra, venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja brittiläinen astronautti Timothy Peake lähtevät tiistaina kansainväliselle avaruusasema ISS:lle.

Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra lentää huomenna tiistaina kansainväliselle avaruusasema ISS:lle. Kopra, venäläinen kosmonautti Juri Malentšenko ja Euroopan avaruusjärjestön Timothy Peake laukaistaan matkaan venäläisellä Sojuz-avaruusaluksella.

Kopra kertoi Venäjällä maanantaiaamuna pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että avaruusasemalla on aina hyvin kiireistä. Hän kuitenkin kertoi niin koulutuksen kuin toiminnan aluksella parantuneen.

– Olemme menossa mahtavaan paikkaan, koska Scott Kelly on jo ollut siellä yhdeksän kuukautta. Hän on hyvin luottavainen ja rauhallinen komentaja. Odotamme innolla hänen kanssaan työskentelyä, sanoi Kopra.

Kopra on jo aiemmin kertonut, että hän ottaa mukaansa avaruusasemalle presidentti Sauli Niinistön luovuttaman Jean Sibelius -juhlarahan. Ensimmäisellä avaruuslennolla hänellä oli presidentti Tarja Halosen luovuttama Kalevala-mitali.

ISS:n miehistön on määrä palata Maan pinnalle 5. kesäkuuta. He viettävät avaruudessa 174 päivää.

Lähteet: Tass, Eurovision, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi