Ahvenen selkäeväkin sen kertoo: "Jouluksi saadaan ohut lumipeite rannikollekin"

85-vuotias vanhan kansan sääennustaja lukee talven säätä niin ahvenen selkäevistä kuin pihlajanmarjoistakin. Joulusta tulee isojokisen Unto Riihiluoman mukaan valkea.

ahven
Ranta talvella. Ohut lumipeite hiekkarannalla. Meri vasta jäätymässä.
Lore Korpelainen / Yle

Pitkän linjan sääennustaja Unto Riihiluoma on luontoa seuraamalla päätynyt meteorologien kanssa samaan lopputulokseen. Joulusta on kaikella todennäköisyydellä tulossa valkea.

Viime vuoden sääennustuksen Suomen mestari, isojokinen Unto Riihiluoma, ennustaa säätä niin taivaankappaleiden liikkeistä kuin ahventen selkäevistäkin. Apuna on tietenkin myös Helsingin yliopiston almanakka.

Ainakin ohuelti lunta

Suomen mestaruudesta 85-vuotias Riihiluoma ei enää aio mitellä, mutta jo lapsuudessa alkanut harrastus jatkuu omaksi iloksi. Viime vuonna hän osui ennustuksellaan oikeaan. Esimerkiksi Satakunnassa satoi lunta 20. joulukuuta noin kymmenen senttiä.

– Olen nytkin sitä mieltä, että jouluksi saadaan vähän lunta. Sen verran olen almanakkaa plaraillut ja luontoa seurannut.

Myöhemmin talvella lunta voi tulla kerralla hyvinkin paljon, jopa puoli metriä. Talven säätä Riihiluoma lukee muun muassa pihlajanmarjoista,

– Niitä on ollut todella vähän. Vanha kansa tietää, ettei pihlaja kanna kahta taakkaa. Koska ei ole marjoja, pihlaja kantaa lumitaakkaa.

Ahven kertoo sateet

Pihlajanmarjojen lisäksi sääennustajan apuna ovat muun muassa linnunrata ja ahven. Ahvenen selkäevä kertoo Riihiluoman mukaan sateet ja poudat.

– Ahvenen selkäevässä on kaksitoista väliä, yksi joka kuukaudelle. Jos väli on hyvin tumma, tietää se sille kuukaudelle sadetta.

Keväällä ja kesällä Riihiluoman sääoppaina toimivat muurahaiset ja mehiläiset.

– Ne ovat aikamoisia tietäjiä, kun vaan oppii lukemaan niiden meiningit. Itse olen harrastanut tätä pienestä pojasta asti. Vanha kansa on opettanut ja olen minä muutamaa Kustaa Vilkunan kirjaakin vilkuillut.