Juha Tapio hiljentyy jouluun ja keikkatauolle: Tarvitsen asioita, joissa kitaraa ei tarvita mukana

Juha Tapion kymmenes levy julkaistiin lokakuussa. Perinteiseen tapaan artisti jää jouluna kesälomalle ja hiljentyy joulunviettoon. Kitara menee kaappiin, sillä työkseen musiikkia tekevää on vaikea houkutella lomallaan laulamaan.

Kotimaa
Juha Tapio jää Lontoon keikan jälkeen jouluksi "kesälomalle".
Juha Tapio jää Lontoon keikan jälkeen jouluksi "kesälomalle".Pauliina Jaakkola / Yle

Ennen joulua Juha Tapion kalenterissa lukee vielä Lontoo. Lontoossa tavanomaiseen keikkasettiin lisätään järjestäjän ja yleisön toiveesta muutama perinteinen suomalainen joululaulu.

Joululauluja ei tarvinne erikseen opetella, sillä ne tulevat jostain muistojen kätköistä, kuten Juha Tapio huomasi muutama vuosi sitten joululevyä tehdessään. Omana suosikkina listalle noussee En etsi valtaa, loistoa.

Kun Lontoosta palataan kotiin, alkaa loma. Tänä vuonna Juha Tapiolta on ilmestynyt uran kymmenes levy, joten lomalle saa jäädä hyvillä mielin.

– Kiitollisin mielin saa vetäytyä tauolle. Olen hirveän tyytyväinen levyyn ja on saatu kiertää sitä esittämässä. Tämä on muusikon huippuaikaa työrintamalla, Juha Tapio sanoo.

Levytysvuosi kahden päivän kesälomalla

Juha Tapio suhtautuu työhönsä pieteetillä. Jokaisen levyn jokainen kappale tehdään täysillä. Laulut julkaistaan vasta, kun ne ovat varmasti valmiita. Lokakuussa julkaistulla Sinun vuorosi loistaa -levyllä on pitkään, jopa parhaimmillaan kahdeksankin vuotta, työstettyjä lauluja.

– Koen saaneeni musiikista valtavan suuren lahjan elämääni. Sehän olisi lahjan väheksymistä tehdä se muuten kuin sataprosenttisesti, Juha Tapio sanoo.

Sehän olisi lahjan väheksymistä tehdä se muuten kuin sataprosenttisesti

Juha Tapio, artisti

Uusi levy leimaa aina koko vuotta.

– Monen levyn jälkeen on ollut sellainen olo, että "se oli tässä". Sama fiilis oli tämän vuoden alussa, kun lauluja ei vielä ollut ja ajattelin, että mahtaako niitä tulla.

Levytysprosessi vei kesän niin, että Juha Tapio muistaa pitäneensä kesälomapäiviä kokonaista kaksi. Levyä tehdään intensiivisesti niin kauan, että se on valmis. Ja keikat päälle.

– Jokaiseen lauluun täytyy suhtautua kuin potentiaaliseen klassikkoon. Mentaliteetti täytyy olla semmoinen, että sitä tehdään niin kauan, että se on hyvä.

Liekki roihuaa

Artisti lähtee siitä, että jos levyllä on pelkästään hyviä lauluja, löytyy niille myös kuulijansa. Levyä tehdessä lauluja käy läpi niin paljon, että julkaisun jälkeen niitä ei juuri kuuntele. Keikoilla soitetuimmatkin laulut sytyttävät kuitenkin myös tekijänsä.

– Hitissä on se taika, että kun (keikalla) ihmisten kasvoille syttyy valo ja ne alkaa laulaa täysin palkein mukana, niin ei siihen kyllästy. Sehän on kuin juhlahetki joka ilta. Soittaminen ja laulaminenhan on maailman siisteintä, Juha Tapio toteaa.

Silti, hittejä on vaikea ennustaa, eikä Juha Tapio siihen pyrikään. Alkuaikojen palo saada tehdä ja esittää omia lauluja toisille, on yhä syy siihen, miksi veri vetää levylle ja lavalle.

– Niin kauan kuin on liekki sisällä tehdä tätä, niin niin kauan teen. Autuasta olisi, jos se roihuaisi vielä kauan, mutta sen näkee.

"Tarvitsen semmoisia asioita, joissa kitaraa ei tarvita mukana"

Juha Tapio hiljentyy jouluksi lomalle, perinteiden pariin. Kitara päätyy kaappiin eikä työkseen musiikkia tekevää ole helppo houkutella laulamaan.

– Jos se ei olisi työ, en olisi varmaan päivääkään erossa kitarasta. Nyt huomaan, että tarvitsen semmoisia asioita, joissa kitaraa ei tarvita mukana, Juha Tapio sanoo.

– Joulu on tärkeä sisältönsä vuoksi, mutta myös konkreettinen aika jolloin levätään vuoden töistä. Se on kuin sunnuntai isossa kuvassa - iso pyhäpäivä. Kun joulu tulee, niin riento ja hössötys saa loppua hetkeksi.