1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Suomalaiset ovat heittokansaa – frisbeegolfin suosio on yllättänyt jopa liiton

Suomessa frisbeegolfin korit kilahtelevat kesäisin jo melkein 500 paikkakunnalla. Liiton jäsenmääräkin on kasvanut kolmen viime vuoden aikana 50 prosentilla joka vuosi. Nyt seuroja on jo lähes 100 ja jäseniä 4 500. Liitossa kilpailutoimintaa joudutaan uudistamaan.

ilmiöt
Kuvassa Timo Marjusaari (vasemmalla) Jussi Karhulahti ja Kirsi Myllykangas.
Kuvassa Timo Marjusaari (vasemmalla) Jussi Karhulahti ja Kirsi Myllykangas.Antti Kettumäki / Yle

Suomalaiset ovat tunnetusti heittokansaa. Aina käsistä on lähtenyt esimerkiksi keihäitä ja saappaita. Nyt lentävät kiekot kilisten koreihin. Tämä on yllättänyt myös lajin kattojärjestön eli Frisbeegolfliitonkin.

– Jäsenmäärän kasvu on positiivinen ongelma. Kesällä on noin 160 kilpailua ja kaikille seuroille ei riitä kilpailuja, toteaa liiton puheenjohtaja Ville Kotamäki.

Liitossa on myös pohdittu lajin suosiota ja kehittämistarpeita.

– Suosioon vaikuttaa se, että lajin harrastaminen on halpaa. Laji myös koukuttaa helposti. Urheiluvaatteet vain päälle ja kiekotkin voi hankkia edullisesti. Ratojakin on melkein jokaisella paikkakunnalla eikä kauas tarvitse lähteä. Jäsenmäärän kasvu on ollut kolmen viime vuoden aikana 50 prosenttia per vuosi. Meidän pitää miettiä ja kehittää kilpailutoimintaa suosion myötä liitossa.

Halsualle uusin rata kesällä

Yksi uusimmista radoista nousee Halsualle, minne tehdään täysmittainen frisbeegolfrata. Keskuskoulun pihamaalla on ollut aikaisemmin viiden korin rata, mutta se on lajin harrastamiseen liian suppea.

– Nykyään radan on oltava vähintään 9-korinen, mutta meillä on suunnitteilla täysmittainen eli 18-väyläinen rata. Se antaa lisäarvoa jatkuvasti suosiotaan kasvattavalle lajille, kertoo Halsuan 4H-yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Karhulahti.

Rata vaati rahaa.

– Kustannukset ovat noin 20 000 euroa ja suurin osa tulee avustuksina eri lähteistä, mutta meidän on hankittava neljännes koko summasta itse eli sponsoroinnin kautta.

Laji vetää mukaansa

Halsuallakin ollaan toiveikkaita, että jossain vaiheessa pienelle paikkakunnalle saataisiin järjestettyä kilpailuja.

– Helppo harrastus. Tässä heitetään kiekkoja koreihin ja radalle edetään siten, että heittoja tulisi mahdollisimman vähän. Tämä on hyvä, kun nuorille ja aikuisille on uusi harrastusmahdollisuus. Toivottavasti saadaan kilpailujakin, kertoo lajista innostunut Kirsi Myllykangas.

Rata rakennetaan Käpylän ravirataa vastapäätä.

– Alueella on vanha, harva puusto ja maasto on harjumainen ja sopivan vaihteleva. Tämä on hyvä paikka kokeneemmalle ja aloittelijalle, sanoo Jussi Karhulahti.

Lue seuraavaksi