1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Mamulandia – ensimmäinen turvapaikanhakijoiden oma lehti

Kauhavan vastaanottokeskuksen oma sanomalehti Mamulandia ilmestyy seitsemällä kielellä. Ensimmäisessä numerossa kerrotaan revontulista, maamme jouluperinteistä ja turvapaikanhakijoiden omista tarinoista. Lehti edistää osaltaan suomenkielen oppimista. Sivujen alareunasta löytyy muun muassa pieni sanasto.

Kaisa-Marja Kokon suunnittelema Kauhavan vastaanottokeskuksen logo ja lehden nimi. Kuva: Kaisa-Marja Kokko

Kauhavan vastaanottokeskuksessa on pantu tuulemaan. Vastaanottokeskuksen oma lehti Mamulandia on työn alla ja se julkaistaan peräti seitsemällä kielellä.

– Lehden kielinä ovat arabia, kurdi, somalia, afkaanien kaksi kieltä dari ja farsi, englanti ja suomi, kertaa idean isä, Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ilkka Peura.

Lehti edistää osaltaan suomenkielen oppimista. Lehteä voi taitella niin, että suomenkielisen jutun viereen voi itse asettaa toisaalla lehdessä olevan saman jutun omalla äidinkielellään.

– Sivujen alareunaan tulee lisäksi pienet sanastot, joiden avulla kääntäminen myös onnistuu. Ihmeen hyvin turvapaikanhakijat ovat jo oppineet puhekieltä, mutta tässä opitaan kirjoitettua suomea, kertoo media-assistentti Kaisa-Marja Kokko, 18.

Numeroiden määrää ei ole vielä päätetty

Kaisa-Marja Kokko kokoaa lehden työssä oppimisen projektinaan. Hän taittaa sen, suunnittelee ulkoasun ja hoitaa valokuvauksen. Lehti tehdään vastaanottokeskuksen asukkaita, henkilökuntaa ja vapaaehtoisia varten, mahdollisesti myös yleisölle.

Kaisa-Marja Kokko valokuvaa ja taittaa Mamulandian sanomat Kauhavalla. Kuva: Anri Koski / Yle

Kokko on suunnitellut Kauhavan vastaanottokeskuksen käyttöön oman logon Mamulandia. Se sama tulee myös lehden logoksi ja nimeksi.

– Teen lehdelle omista valokuvistani myös kuvapankkia, koska lehdelle on tulossa jatkoa. Kuinka monta numeroa vuodessa tehdään, sitä ei vielä ole päätetty, tietää Kokko.

Suomalainen joulu ja revontulet

Ensimmäisessä lehdessä kerrotaan muun muassa maamme jouluperinteistä. Se on ollut turvapaikanhakijoiden oma toivomus.

Myös revontulia käsitellään lehdessä laajalti. Ivalossa syntynyt Kokko on intohimoinen revontulien kuvaaja.

– Olen itse ihan revontulihullu. Rakastan yökuvausta. Monella turvapaikanhakijallakin on muistoja revontulista. Revontulet ovat loimunneet, kun ensimmäiset ryhmät ovat matkanneet kohti Kauhavaa, kertoo Kokko.

Turvapaikanhakijoiden tarinat

Lehteen tulee myös turvapaikanhakijoiden omia tarinoita. Ensimmäinen numero ilmestynee jo jouluksi.

– Hyvä olisi, jos jokaisesta maasta olisi lehdessä yksi tarina, toivoo Kokko.

– Onhan se mahtavaa, että pääsen tekemään lehteä, jollaista ei vielä ole olemassa missään muussa vastaanottokeskuksessa. Tämä on oikeastaan suuri kunnia ja mieletön asia minulle, iloitsee Kokko.