Silpputyöläiset tempaisevat työttömyysturvansa puolesta: "Tilanne on ollut pitkään täysin kestämätön"

Eduskunnalle luovutetaan tänään maanantaina yli 21 000 ihmisen allekirjoittama adressi itsensä työllistävien työttömyysturvan puolesta. Mielenilmaukseen Helsingin Kansalaistorilla osallistuu muun muassa opposition kansanedustajia ja taiteen ammattilaisia. Taustalla on huoli hallituksen esityksestä, joka määrittelisi entistä useamman freelancerin ja pätkätyöläisen yrittäjäksi.

Kotimaa
Asiakas te-keskuksen kassalla.
Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi viikko sitten hallituksen esityksen työttömyysturvalain ja työttömyysetuuksista annetun lain muuttamiseksi.

Tähän asti työttömyysturvalaissa on ollut käytössä määritelmä "omassa työssä työllistyvä", jota muu lainsäädäntö ei kuitenkaan tunne. Yleisesti työ tehdään joko yrittäjänä tai työntekijänä.

Ehdotetun muutoksen myötä työttömyysturvalaissa yrittäjiksi määriteltäisiin kaikki ne, jotka ovat yrittäjiä myös yrittäjien eläkelain ja maatalousyrittäjien eläkelain silmissä.

Adressin allekirjoittajien mukaan muutos heikentäisi huomattavasti itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaisi jättää freelancereita työttömyysturvan ulkopuolelle.

Uudistuksen vaikutuksia muihin lakeihin ja niiden soveltamiseen ei kriitikoiden mukaan myöskään ole huomioitu, eikä asianosaisia kuultu riittävästi.

Vajaassa viikossa adressin on allekirjoittanut yli 21 000 huolestunutta.

Paljon melua tyhjästä?

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaan muutos olisi ”pitkälti lainsäädäntötekninen”, eikä se muuttaisi työttömyysturvan saamisen edellytyksiä tiukemmaksi.

Myös SDP:n kansanedustaja Timo Harakka ennätti bloggaamaan aiheesta pari päivää valiokunnan kokouksen jälkeen.

Vastaus on lyhyt. Ei heikennä, ei uhkaa.

Timo Harakka 10.12.

– Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kirjoittaa blogissaan, että hallituksen esitys (94/2015) ”heikentää huomattavasti itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaa jättää freelancereina toimivat työttömyysturvan ulkopuolelle.” Vastaus on lyhyt. Ei heikennä, ei uhkaa, Harakka kirjoittaa blogissaan.

Sote-valiokunnassa hallituksen esitystä puolsivat kaikki paitsi vihreiden, vasemmiston ja RKP:n edustajat. Eduskunta käsittelee esitystä täysistunnossaan tänään maanantaina.

– Rauhoittelut siitä, että uuden lain myötä mikään ei muutu, eivät helpota vallitsevaa tilannetta, joka on ollut jo pitkään täysin kestämätön itsensä työllistäjillä, sanoo adressin alulle pannut teatterialan freelancer Melina Voipio.

Adressin takana ”pitkään kytenyt huoli”

Voipio muistuttaa, että kymmenet tuhannet ihmiset elävät jopa koko työuransa ilman oikeutta lomiin, työterveyshuoltoon tai ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

– Adressi kanavoi pitkään kytenyttä huolta siitä, miten ihmiset pystyvät rakentamaan toimeentulonsa silpusta, Voipio sanoo.

Hän ja tuhannet muut allekirjoittajat vaativat, että itsensä työllistyvien erityistilanne työmarkkinoilla huomioitaisiin. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on arviolta 170 000 itsensä työllistäjää.

Haluamme yhtäläiset oikeudet muiden veronmaksajien kanssa

Melina Voipio

– Haluamme turvallisen lainsäädännön, joka antaisi yhtäläisen oikeuden työttömyys- ja sosiaaliturvaan muiden veronmaksajien kanssa.

Mielenilmaus Helsingin Kansalaistorilla alkaa tänään maanantaina kello 16. Tapahtumaan on Facebookissa ilmoittautunut noin tuhat osallistujaa ja runsaat 1300 kiinnostunutta.

Puhumassa tilaisuudessa ovat muun muassa Finlandia-palkittu kirjailija Laura Lindstedt, SDP:n, vihreiden ja vasemmiston kansanedustajia sekä Suomen Taiteilijaseuran ja Näyttelijäliiton edustajia.