Kauneimpien joululaulujen ylityöt eivät ahdista – "Ei saa miettiä, miten paljon euroja siihen menee"

Seurakunnissa joulun aikaan kertyvät ylityöt hoidetaan vastaavina vapaina hiljaisempina aikoina. Ovet halutaan pitää auki kirkon tärkeimpinä juhla-aikoina eli jouluna ja pääsiäisenä.

seurakunnat
Kajaanin kirkko joulukuussa
Jarmo Nuotio / Yle

Joulun alla kirkot ja muut seurakunnan tilat täyttyvät muun muassa Kauneimpien joululaulujen laulajista ja kuuntelijoista. Täydet tilat tarkoittavat tietysti myös kustannuksia tilojen hoitoon ja ylitöihin. Sesonkiaika ei kuitenkaan aiheuta harmaita hiuksia Kajaanin seurakunnan talousjohtajalle Toivo Sistoselle.

– Joulu on niin tärkeä juhla seurakunnalle ja seurakuntalaisille, että silloin ei saa miettiä, miten paljon euroja siihen menee. Jouluun ja pääsiäiseen seurakunnan on satsattava.

Kustannukset eivät enää yllätä, sillä sama toistuu joka vuosi.

– Vapaata pidetään sitten kun vapaita pystytään pitämään. Muut ylityöt otetaan vastaavina vapaina hiljaisempana aikana, joita on esimerkiksi tammikuussa.

Kirkkokansalle kannattaa pitää ovet auki

Sistosen mukaan kirkon kannattaa pitää ovet auki, vaikka joku haluaa ovesta uloskin. Joulu on nimittäin kirkosta eroamisen aikaa.

– Yleensä eroaminen tulee ajankohtaiseksi kirkollisverolapun kolahtaessa postilaatikkoon. Vastaavasti tammikuu on taas kirkkoon liittymisen aikaa. Jotkut kikkailevat sillä, että jouluerolla ja tammiliitoksella välttää seuraavan vuoden veron.

Kajaanin seurakunnan tiloissa on noin 35 Kauneimmat joululaulut -tapahtumaa, joissa kävijäjoukko on laidasta laitaan. He ovat ihmisiä, jotka haluavat tulla kirkkoon, ja hyvä niin.

Toivo Sistonen

Kajaanin seurakunnan osalta kulunut vuosi on Sistosen mukaan ollut positiivista aikaa. Eroamisia on ollut vähän, ja seurakuntaan on vastaavasti myös liitytty. Kirkkoväelle kannattaa ohjelmaa järjestää, pohtii talousjohtaja.

– Esimerkiksi tänä vuonna Kajaanin seurakunnan tiloissa on noin 35 Kauneimmat joululaulut -tapahtumaa, joissa kävijäjoukko on laidasta laitaan. He ovat ihmisiä, jotka haluavat tulla kirkkoon, ja hyvä niin.