1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opiskelijat onnistuivat säästämään energiaa – vuokria ei korotetakaan

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö eli Koas ei korota ensi vuonna vuokria. Vuokrien säilyttäminen nykytasolla on mahdollista alhaisen korkotason ja onnistuneiden energiansäästötoimien ansiosta. Asukkaat ovat siis itse alentamassa vuokriaan. Energiakulujen eli lämmön, sähkön ja veden osuus hoitokuluista on Koasilla yli kolmasosa eli noin kolme miljoonaa euroa vuodessa. 

Kotimaan uutiset
Uusia opiskelijataloja kaavaillaan Kauppakadun ja Yliopistonkadun väliin.
Uusia opiskelijataloja kaavaillaan Kauppakadun ja Yliopistonkadun väliin.Arkitehtipalvelu Oy Jyväskylä

Koasin 70 asuintalossa asuu yhteensä 4 165 opiskelijaa eri puolilla Jyväskylää.

Yleisen korkotason alhaisuus pienentää opiskelija-asuntosäätiön korkomenoja. Asukkaat vaikuttavat itse vuokran määrään hoitomenojen kautta. Erilaisia energiansäästötoimia Koasissa on toteutettu jo useita vuosia. Niillä on saavutettu puolen miljoonan euron laskennallinen säästö vuodessa.

Koas on yleishyödyllinen säätiö, joka rakentaa, ylläpitää ja vuokraa opiskelijoille asuntoja Jyväskylässä. Säätiön liikevaihto on noin 15, 3 miljoonaa euroa ja tase runsaat 105 miljoonaa euroa.

Koasin tulostavoitteena on kattaa kiinteistöjen ylläpidosta aiheutuvat hoitomenot ja niiden rakentamisesta aiheutuneet pääomamenot sekä kerätä ylijäämää, jolla varaudutaan tuleviin peruskorjauksiin sekä investointeihin. Koasilla asumismenot ovat noin 15 prosenttia vapaiden markkinoiden vuokratasoa alempia.

Lue seuraavaksi