Kirjastoautopalvelu lakkautusuhan alla Savonlinnassa – "Ikävältä tuntuu, jos toiminta loppuu"

Savonlinnan kaupunginvaltuuston päätettävänä maanantaina on, loppuvatko kirjastoautopalvelut Savonlinnassa. Kirjastoautopalvelun lopettamisen arvioidaan tuovan menopuolelle säästöjä 20 000 euroa. Lisäksi kirjastoauton myynnillä kilahtaisi kassaan 15 000 euroa.

kirjastoautot
kirjastobussi Käkriäinen
Nea Juuti, Atte Rautiainen, Jasmin Virolainen ja lastentarhanopettaja Tea Niemelä löysivät paljon lainattavaa kirjastoautosta.Tanja Perkkiö / Yle

Maanantaina saattoi olla viimeinen kerta, kun kirjastobussi Käkriäinen hurautti Nätkin päiväkodin pihalle Savonlinnassa.

Pysäkillä autoa odottivat innoissaan päiväkotilaiset Nea Juuti, Atte Rautiainen ja Jasmin Virolainen lastentarhanopettaja Tea Niemelän kanssa.

Kirjastoauton saapuminen pihalle on ohjelmanumero itsessään. Iso keltainen auto on näky pysäkillä.

– Ikävältä tuntuu, jos toiminta loppuu. Toisaalta mekin joudumme muuttamaan vuoden päästä elokuussa. Olemme käyttäneet tosi paljon kirjastoautoa ja tosi hyvää palvelua olemme saaneet, Niemelä kehuu.

kirjastobussi Käkriäinen
Kirjastobussi Käkriäinen hurauttaa Nätkin päiväkodin pihalta mahdollisesti viimeisen kerran.Tanja Perkkiö / Yle

Nätkin päiväkoti lainaa säännöllisesti kirjastoautosta kirjoja ja levyjä. Osa aineistosta on tilattu puhelimella ennakkoon.

– Käymme joka toinen viikko aina jonkun ryhmän kanssa autolla.

Päiväkodilla on mukanaan iso säkillinen palautettavaa aineistoa. Uusia teoksia otetaan saman verran tilalle.

Atte Rautiainen ottaa luettavaksi Mauri Kunnaksen Robin Hoodin ja Muumi-kirjan. Jasmin Virolainen kertoo pitävänsä jännittävistä kirjoista.

– Lainaan Prinsessa Ruususen, Jasmin kertoo.

Lainaustiskillle kasautuu iso pino kirjoja. Luettavaa otetaan koko kuukauden ajalle. Lastentarhaopettaja vie kirjoja myös niille, jotka eivät päässeet mukaan autolle.

Vaikka valtuusto ei ole antanut kirjastoautopalveluiden lakkauttamiselle vielä sinettiä, on pahimpaan jo varauduttu. Kirjastoauton kuljettaja muistuttaa, että jos kirjastoautopalvelut eivät jatku, pitää lainattu aineisto palauttaa pääkirjastoon tammikuussa.