Ensimmäinen Isis-tuomio Ruotsissa – miehet tuomittiin elinkautisiin terrorismirikoksista

Syyttäjän tärkeimmät todisteet ovat olleet videofilmit, jotka poliisi löysi toisen miehen kotoa. Videoilla näkyy, kuinka kaksi miestä teloitetaan leikkaamalla näiden kurkut auki.

Ulkomaat
Kartta Göteborgin sijainnista.
Yle

Kaksi miestä on tuomittu Isisin nimissä tehdyistä terrorismirikoksista elinkautisiin vankeusrangaistuksiin Göteborgissa, kertovat Ruotsin mediat. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsissa on käyty oikeutta Isisin Syyriassa tekemistä hirmuteoista.

Göteborgin käräjäoikeus on tuominnut miehet osallistumisesta kahden vangin kaulojen katkaisemiseen Syyriassa. Miehet on tuomittu terrorismirikoksista. Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

– Toivon, että tämä lähettää viestin, että ulkomailla tehdyistä rikoksista voi joutua syytteeseen ja tuomituksi Ruotsissa. Se on tärkeä viesti, pääsyyttäjä Agneta Hildning Qvarström sanoo sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjän tärkeimmät todisteet ovat olleet videofilmit, jotka poliisi löysi toisen miehen kotoa. Videoilla näkyy, kuinka kaksi miestä teloitetaan leikkaamalla näiden kurkut auki. Filmit näytettiin oikeudenkäynnissä.

Pääsyyttäjän mukaan miehet voi tunnistaa videolta, vaikka he ovatkin naamioituneita. He eivät suorita teloituksia itse, mutta osallistuvat niihin aktiivisesti.

Murhat tehtiin Aleppon kaupungissa Syyriassa vuonna 2013. Toinen tuomituista miehistä on 30-vuotiasta, ja hän on kasvanut Göteborgissa. Hän on poliisille ennestään tuttu, mutta ei ole aiemmin syyllistynyt terrorismirikoksiin. Hän myöntää olleensa Syyriassa, mutta väittää, ettei ole osallistunut taisteluihin.

Toinen tuomituista on 32-vuotias. Häntä ei ole voitu kuulustella, sillä hän on vakavasti haavoittunut. 32-vuotias on tähän mennessä ollut kotihoidossa, mutta tuomion myötä hänet on vangittu.

Miehet aikovat valittaa tuomioistaan.