Suomalainen sukka sinnittelee – kaupan kassalta suora linja tuotantoon (video)

Suomalainen tekstiiliteollisuus on antanut periksi yritys toisensa perään. Sukkamestarit ui kuitenkin vastavirtaan ja aikoo jatkaa suomalaisten sukkien tuotantoa Ylöjärvellä.

talous
Sukkamestarit, sukan muotoilu
Katso videolta, miten sukka syntyy ylöjärveläisessä tehtaassa

Viitisenkymmentä konetta suoltaa kotimaisia sukkia kolmessa vuorossa Ylöjärvellä. Vuodessa pareja valmistuu noin neljä miljoonaa eli noin puolet suomalaisista sukista.

Sukkamestareiden historia alkoi vuonna 1996 viiden sukantekijän halusta tehdä jotain uutta ja omaa. Teksitiiliteollisuuden ja kaupan murroksessa syntyi uudenlainen toimintamalli, jossa kuluttajakäyttäytymisellä päästään ohjaamaan kaupassa olevaa tavaraa.

Ostaja päättää, mitä tuotetaan

Tehtaanjohtaja Jani Tarkin mukaan idea puri ja tuotanto lähti vauhdilla kasvuun.

– Vuosi vuodelta tuli enemmän ihmisiä ja koneita työhön ja kauppa kasvoi koko ajan. Päätuotteena ja kruununjalokivenä ovat sukat, joista tulee 70 prosenttia firman liikevaihdosta.

Kunnes tuli taantuma ja kasvu pysähtyi. Kuluttajan käytös alkoi näkyä kaupan kassalla ja tehtaan varastossa, sanoo Tarkki.

– Olemme reaaliaikaisessa järjestelmässä kaupan keskusliikkeiden kanssa eli kun kuluttaja ostaa tuotteen, se näkyy meillä seuraavana yönä. Jos kauppa ei pysty myymään kuluttajalle, niin meillekään ei synny tilausta. Kuluttaja on kuningas ja päättää just sen, mitä me täällä tuotetaan.

Haasteista huolimatta sukkien myynti on silti pysynyt tasaisena. Tehtaanjohtaja Jani Tarkki korostaa, että kotimainen sukkapaketti maksaa marketissa suurin piirtein saman verran kuin toimintaa käynnistettäessä. Kohonneisiin tuotantokustannuksiin on vastattu automaatiolla, toiminnan tehostamisella ja konseptin hiomisella.

– Tekniikan avulla tiedetään, missä meidän tuotantomme menee. Tehdään oikea-aikaisesti juuri sitä, mitä pitää ja raaka-aineet mitoitetaan oikein.

Sukkalangat maailmalta

Suomesta ei kuitenkaan enää sukkamateriaalia saa, vaan ne joudutaan ostamaan ympäri Eurooppaa, sanoo Tarkki.

Valkeakoskelta Säteriltä saatiin yhtiön viimeiset kotimaiset viskoosilangat. Nykyään langat tulevat Saksasta, Itävallasta, Portugalista, Italiasta ja Tsekistä.

Sukkamestarit tekee sukkien lisäksi muun muassa toppavaatteita, mutta ne valmistetaan ulkomailla. Sukkien tuotanto kuitenkin pysyy Ylöjärvellä, vakuuttaa tehtaanjohtaja Jani Tarkki.

– Kun teimme sukupolvenvaihdoksen vuonna 2007, annoimme henkilökunnalle lupauksen, että tuotanto pysyy täällä.

Juttuun korjattu 15.12. tehtaanjohtajan titteli