Asikkalan vastaanottokeskuksen johtaja: "Asioista ei ole keskusteltu riittävästi"

Asikkalaan perusteilla oleva vastaanottokeskus on herättänyt voimakasta vastustusta. Aula on tuhopolton vuoksi remontissa, mutta ensimmäiset asukkaat saapuvat viikonloppuna.

Tallukkan odotellaan ensimmäisiä turvapaikanhakijoita joulunalusviikolla. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan Valolinnan vastaanottokeskuksen johtajana työskennellyt Marko Lehto vaihtoi vastaanottokeskusta vain muutaman viikon työnteon jälkeen.

Tallukka antaa loistavat puitteet toiminnalle.

Marko Lehto

Tallukkaan perustettavan vastaanottokeskuksen johtajaksi Lehto kertoo siirtyvänsä, koska Tallukka tarjoaa hänen mukaansa erityisen hyvät mahdollisuudet vastaanottokeskustoiminnalle.

– Tallukka antaa loistavat puitteet toiminnalle. Siellä pystyy tekemään pitkäaikaisia suunnitelmia kotouttamisen suhteen.

Kotouttamista Lehdon mukaan avittaa se, että hotelli muuttuu vastaanottokeskukseksi varsin ketterästi.

– Entiset luentosalit muutetaan saman tien koululuokiksi. Ihmiset pääsevät sillä tavoin heti kiinni suomenkielen opiskeluun.

Aulan vessat paloivat pahiten

Lehdon mukaan vastaanottoaulan vessat ovat kärsineet suurimmat vahingot viikonlopun tulipalossa. Savuvahingot ovat mittavat, mutta Lehdon arvion mukaan epäilty tuhopoltto ei siirrä vastaanottokeskuksen aloittamista kuin viikolla.

Odotamme, että ensimmäiset asiakkaat saapuvat tulevana viikonloppuna.

Marko Lehto

– Muutenhan rakennus on loistavassa kunnossa. Me pystymme aloittamaan, vaikka se vastaanottotila olisikin remontissa.

Vastaanottoaula on tuhopolton vuoksi remontissa, mutta ensimmäiset asukkaat saapuvat ennen joulua.

– Odotamme, että ensimmäiset asiakkaat saapuvat tulevana viikonloppuna, Lehto kertoo.

Marko Lehto siirtyi Heinolan Valolinnan vastaanottokeskuksesta Tallukan vastaanottokeskukseen. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Lehto: Puutteellinen viestintä syynä vastustukseen

Vääksyyn perustettava vastaanottokeskus on kerännyt runsaasti kritiikkiä osakseen ennen toiminnan käynnistymistä.

Huolestuneiden kuntalaisten järjestämä mielenosoitus keräsi viikonloppuna reilut parisataa kuntalaista Vääksyn torille.

Asioista ei ole riittävästi keskusteltu.

Marko Lehto

Kunnanjohtaja Juri Nieminen on kritisoinut perustettavaa vastaanottokeskusta, koska hänen mukaansa se on ylisuuri kuntaan, jossa ei ole omaa poliisiasemaa.

Tallukan tuore johtaja ymmärtää kuntalaisilta ja päättäjiltä kumpuavan vastustuksen, koska viestintä on ollut puutteellista.

– Luulen, että tässä on ollut informaation puutetta. Asioista ei ole keskusteltu riittävästi. Ensimmäinen hommani on se, että tapaan kunnan toimijoita ja yritämme keskustelemalla päästä asioissa eteenpäin, Lehto summaa.

Lehto toivoo, että asikkalalaiset näkisivät uusien asukkaiden tuomat positiivisetkin vaikutukset.

Ovathan nämä 350 uutta asukasta potentiaalisia asiakkaita Asikkalan palveluille.

Marko Lehto

– Tuleehan tästä työpaikkoja kuntaan. Ovathan nämä 350 uutta asukasta myös potentiaalisia asiakkaita Asikkalan eri palveluille. Asikkalassa on väestömäärä tippunut koko ajan, joten toivottavasti tätä kautta saadaan muutama uusi veronmaksaja kuntaan.

Ainoa keino ennakkoluulojen hälventämiseen on Lehdon mukaan avoin tiedottaminen. Vastaanottokeskuksen johtaja aikoo panostaa avoimuuteen, jotta vääksyläiset oppivat, millaisia ihmisiä vastaanottokeskuksessa asuu.

– Uusi ja vieras pelottaa ihmisiä, mutta avoimilla ovilla ja positiivisilla kohtaamisilla ennakkoluulot varmasti hälvenevät.

Hotelli riisuttu – sängyt vaihtuivat kerrospeteihin

Tallukan vastaanottokeskustoiminnasta vastaava Kotouma Oy on esittänyt Maahanmuuttovirastolle toiveen, että Tallukkaan majoitettaisiin lähinnä lapsiperheitä.

Lehto toivoo, että Maahanmuuttovirasto kuulisi toiveen. Hänen mukaansa Tallukan huoneet palvelevat parhaiten nimenomaan perheitä.

Hotellitasoista majoittumista ei turvapaikanhakijoille ole kuitenkaan luvassa.

– Hotellihuoneista on poistettu sängyt ja sinne rakennetaan parhaillaan kerrossänkyjä, jotta huoneisiin saadaan enemmän ihmisiä majoitettua.