Hyppää sisältöön

Haarlan palatsin ikkunaremontti keskeytettiin: "Mittavirhe"

Ohikulkijat huolestuivat, kun tamperelaisen arvokiinteistön ikkunat vaihdettiin. Omistaja lupaa, että asia korjataan.

Haarlan palatsi Hatanpään valtatien varressa Tampereella. Kuva: Jukka Töyli / Yle

Hatanpään valtatien varrella olevan Haarlan palatsin ikkunaremontti on keskeytetty. Vanhojen ikkunoiden tilalle vaihdetut uudet lasit saivat muutaman kaupunkilaisen tunteet kuohahtamaan ja ottamaan asiassa yhteyttä museoon.

Ennen kuin rakennusvalvonnasta ehdittiin viedä omistajalle noottia, työt oli jo keskeytetty.

– Ikkunasuunnittelussa on tapahtunut selvä virhe, sanoo Tampereen kaupunkikuva-arkkitehti Jalo Virkki.

Asiaan perehtymättömän silmään pieniruutuisten ikkunoiden vaihtuminen isompiruutuisiin näyttää pahalta. Virkin mukaan tämä ei ole kuitenkaan suuri ongelma.

Uusi ja vanha ikkuna -häiritseekö tumma karmi silmää? Kuva: Jukka Töyli / Yle

– Tässä on ollut tarkoitus jakaa ikkunat ulkopuolisilla listoilla, ja se on ihan hyväksyttävää. Mutta ongelma on se, että remonttia ei ole kunnolla suunniteltu, vaan ikkunanvaihdossa on tapahtunut mittavirhe.

Haarlan palatsi ei ole suojelukohde eikä ikkunanvaihtoon tarvita lupaa, jos uudet ikkunat ovat vanhan kaltaiset. Mutta kaikkiin remontteihin tarvitaan lupa aina, jos julkisivu muuttuu, muistuttaa tarkastusinsinööri Timo Laitinen Tampereen kaupungin rakennusvalvonnasta.

Tampereen kaupunki myi Haarlan palatsin muutama vuosi sitten kiinteistösijoitusyhtiö D-kulmalle. Yhtiön omistajan Pentti Välkki rauhoittelee arvokiinteistön remontista huolestuneita.

– Ikkunatoimituksessa tapahtui virhe ja asia korjataan, hän lupaa.

.
.