Räyskälään suunnitellaan kansainvälisestikin mittavaa harrasteilmailukeskusta

Lopen Räyskälän uinuvaan ilmailukeskukseen suunnitellaan suuria. Räyskälän Air Park -esiselvityshankkeen loppuraportissa alueesta havitellaan Pohjois-Euroopan johtavaa kansainvälisen ilmailun tapahtuma- ja vapaa-ajan kohdetta. Ilmailun lisäksi Räyskälään toivotaan merkittävää ajo-opetustoimintaa.

Räyskälän lennonjohtotorni. Kuva: Jere Selonen

Räyskälän ilmailukeskus on elänyt parempia ja heikompia aikoja. Kentällä on lentotoiminnan ohella koulutettu moottoripyöräpoliiseja ja pidetty lestadiolaisten suviseuroja. Toiminta alueella on kohtuullisen vilkasta, mutta yksipuolista. Räyskälää käyttävät lähinnä purjelentäjät.

Lopen Räyskälä palvelee tällä hetkellä lähinnä purjelentäjiä. Kuva: Yle

Hämeen liitto ja Räyskälä-Säätiön viisi omistajakuntaa haluavat nostaa Räyskälän profiilia huomattavasti. Eräänä pontimena on ollut Malmin lentokentän lopettaminen, vaikka siihen ei tuoreessa raportissa viitata.

Ilmailu on uusissakin suunnitelmissa ykkössijalla. Räyskälään toivotaan kilpailu-, harraste- ja yleisötapahtumia sekä koulutus- ja kurssikeskusta ilmailun harrastajille ja ammattilaisille.

Ilmailun lisäksi autoja ja luontomatkailua

Yksin ilmailulla Räyskälästä ei suurta keskusta saa. Siksi alueelle halutaan ajoneuvotestausta ja ajoharjoittelutoimintaa maan päällä kulkeville ajoneuvoille. Ympäröivä luonto tarjoaa vapaa-ajan toimintaa myös ilman moottoria tapahtuviin harrastuksiin. Raportissa mainitaan patikointi, maastopyöräily ja kalastus.

Kaikki tämä vaatii uuden päärakennuksen, johon suunnitellaan 40 huonetta, ravintola ja kokoustiloja. Luonnollisesti suunnitelmissa on myös loma-asuntoja.

Lisäksi kiito- ja rullaustiet tulee päällystää ja rakentaa kunnollinen ajoharjoittelukeskus.

Kun vielä saadaan huolto- ja säilytyshalleja ja muukin infrastruktuuri kuntoon, niin luvassa on konsulttikielellä: "Pohjois-Euroopan johtava kansainvälisen ilmailun tapahtuma- ja vapaa-ajan kohde sekä kansallisesti merkittävä ajoharjoittelukeskus".