Helsinkiläiskellarissa syntyy huikeita Star Wars -legokuvia – nyt ne valloittavat maailmaa kirjana

Kuusi vuotta sitten nimimerkki Avanaut alkoi omaksi ilokseen luoda otoksia, joissa Star Wars -legoukkelit seikkailevat kuin luonnollisessa koossa. Ensin huikeista kuvista sekosi sosiaalinen media, sitten itse lelujätti. Nyt harrastus vie free-kuvittaja Vesa Lehtimäen kaiken ajan; juuri julkaistu LEGO Star Wars -kirja on globaali myyntihitti. Kaikkia salaisuuksiaan kuvaaja ei paljasta.

Kotimaa
Vesa Lehtinmäen ottama kuva Lego-hahmoista.
Vesa Lehtimäki

Patologisesta esiintymiskammosta ikänsä kärsineellä Vesa Lehtimäellä on kovat ajat. Toimittajia ja kuvaajia ramppaa miehen pakeilla päivittäin siihen tahtiin, ettei tämä ole pariin kuukauteen ehtinyt juuri kameraansa koskea. Syynä on uunituore LEGO Star Wars -kirja Small scenes from a Big Galaxy.

– Aikanaan, kun olin lehdessä töissä, piti jokaisen vuorollaan pitää viikkokokouksessa arviointipuheenvuoro. Minut vapautettiin siitä yhden kerran jälkeen, kun julkisesti puhuminen oli niin toivotonta. Nyt se on yht'äkkiä suunnilleen kokopäivätyö. Vaikka hienoahan se on, nyt on tämän hetki ja kohta se hetki on ohi.

Se, että saa esitellä sitä, mistä on tohkeissaan kuin aikuinen lapsi, on saanut Lehtimäen kiipeämään kammonsa yli.

– Kai sitä jokainen sitten on sen verran narsisti, että haluaa näyttää omien kättensä jälkeä.

Legofanit ympäri maailmaa ovat lähetelleet Lehtimäelle kuvia kirjasta, joka on bongattu milloin mistäkin. Opus on julkaistu nyt englanniksi ja ranskaksi, espanja on vuorossa vuodenvaihteessa, suomi maaliskuussa. Lehtimäki pyörittelee epäuskoisena päätään.

– Tämä on Legolle iso lanseeraus, lisäpainoksia otetaan sitä mukaa, kun kysyntää on. Eilen kaveri löysi Akateemisesta enää kolme kirjaa. Onko se hyvä vai huono? tuskailee taiteilija.

Sitten hän jatkaa virnuillen, että hauskaahan tämä kaikki on.

Vesa Lehtimäki.
Pekka Tynell / Yle

"Asiat tulivat puskista sopivaan aikaan"

Hauskaa Lehtimäellä on ollut kellarissaan legoukkeleiden parissa jo kuuden vuoden ajan. Kaikki alkoi viattomasti perhealbumin kasaamisesta. Tuolloin oli vaikea kuvitella, että tien päässä on tassujen paiskaaminen kansainvälisen lelujätin kanssa, konsulttihommat Hollywoodissa ja suuren luokan kirjaprojekti.

– Olin kuvaamassa lapsen leluista valokuva-albumia, että niistä jäisi muisto talteen ilman, että jokaista tavaraa pitää säilyttää. Siinä vaiheessa, kun vastaan tuli Star Wars -ukkeleita, huomasin, että kuvaan niitä uudestaan ja uudestaan. Sen sijaan, että olisin jatkanut eteenpäin seuraaviin leluihin, niin syvensin vaan niitä kuvia.

Piirtäminen vapaa-aikana oli jäänyt jo muutama vuosi aiemmin, kun Lehtimäki heittäytyi lehtisuunnittelijan ja art directorin hommista vapaaksi kuvittajaksi. Silloin valokuvaaminen hiipi piirtämisen paikalle.

Vesa Lehtimäen valokuva legohahmosta.
Vesa Lehtimäki

Kun kameran etsimeen sattui lapsuudesta muistuttava Star Wars -legohahmo, asiat loksahtivat kohdalleen.

– En ole ollut mikään elämäntapa-legoilija, mutta näiden elokuvien näkeminen teatterissa oli aikanaan iso juttu. Luulen, että se syvä tuntemus, joka on niiltä ajoilta peräisin vain yhdistyi tähän valokuvaushommaan ja koko asia alkoi itse pyörittää itseään, asiat tulivat puskista sopivaan aikaan.

Star Wars -puritaanit pelottivat

Alkuun Lehtimäki arasteli teostensa julkaisua. Mitä jos internetin hyeenalauma raatelee ne? Mitä jos Star Wars -puritaanit suuttuvat? Netin kuvapalvelu Flickriin (siirryt toiseen palveluun) ilmestyikin Lehtimäen sijasta nimimerkki Avanaut.

Huoli osoittautui turhaksi. Sosiaalinen media hullaantui Star Wars -legokuvista välittömästi, Flickriä seurasi suosio Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

– En oikein tiennyt, emiten ihmiset suhtautuvat siihen, että vanha äijä touhuilee legojen kanssa. Vähitellen selvisi, että aikuisia legofaneja on valtavasti ja he esittelevät netissä aivan ällistyttäviä rakennelmia. En ole saanut ensimmäistäkään ikävää viestiä koko tänä aikana, mikä on kauhean ilahduttavaa. Ajattelin lopulta, että väliäkös tuolla, oma nimi esiin.

Vesa Lehtimäki.
Pekka Tynell / Yle

Oman nimen paljastaminen muutti Lehtimäen elämän. Kun kuvien takaa löytyi oikea ihminen, hullaantui niistä myös Lego. Lelufirman yhteydenotto poiki ensin mainoskuvauksia Legon Hobitti- ja Taru sormusten herrasta -hahmoista, sitten keikan Lego-elokuvan visuaaliseksi konsultiksi.

– He halusivat, että elokuva näyttäisi siltä, kuin se olisi animoitu oikeilla legoilla, vaikka se on tehty tietokoneilla. He halusivat tietää, miksi ja miten olen tehnyt kuvani. Olin käyttänyt savua ja erilaisia partikkeleita ilmassa, jotta hahmot olisivat vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa. He ottivat saman periaatteen käyttöön. Jos katsot elokuvaa, siinä näkyy utuja, sumuja ja valokiiloja, jotka ovat peräisin siitä keskustelusta.

Ihan alusta loppuun Lehtimäki ei suostu näyttämään kenellekään, miten upeat kuvat syntyvät. Matkijoita pitää varoa, sillä harrastuksesta on tullut elinkeino; tai tulee, sitten kun kirjan rojaltit maksetaan.

– Sen verran voin paljastaa, että lumi näissä kuvissa on leivinjauhetta. Tosin vain yhdellä leivinjauheella on juuri oikea koostumus, muut käyttäytyvät jotenkin oudosti.

Legohahmo ratsastaa lumessa.
Vesa Lehtimäki

"Star Wars -homma on aika lailla täyttynyt"

Mitä supersuositun kirjan jälkeen tapahtuu, sitä Lehtimäki ei kerro. Ei hän ole itsekään vielä ihan varma. Viritteillä on kaikenlaista, mutta seuraavaa juttua tuskin saattelee megaluokan elokuvan samanaikainen ensi-ilta.

– Tulevat projektit on vielä vähän kypsyttelyhommia, mutta tavoitteeni on tehdä muutakin kuin sellaista, joka liittyy johonkin tunnettuun brändiin tai tuotteeseen. Haluan tehdä jotain, mihin liittyy originaalia. Tämä Star Wars -homma on mennyt niin hyvin, että sanotaanko, että kyllä se on nyt aika lailla täyttynyt.

Ainakin toistaiseksi Lehtimäen kellarissa kuitenkin rakennetaan legoista. Enää isä ei lainaile niitä jatkuvasti pojaltaan.

– Olen hankkinut muutamia legoja myös itselleni, koska kyllästyin rakentamaan niitä uudestaan ja uudestaaan. Pojan kaapissa kaikki legopalikat tietenkin joutuivat pala kerrallaan kierrätettäväksi muihin juttuihin.

Yhteistyö Legon kanssa on toisaalta perheen nuorimmankin etu. Kirjan kuvauksista kertyi kotiin kaikenlaista hauskaa; nyt poika lainailee isän legoja.

– Meillä on sellainen sopimus, että jos saan välillä lainata pojan legoja, niin kaikki mitä minulla on, on vapaasti hänen käytettävissään.