Hätämajoitusyksikkönä toimineen hotellin tyhjentäminen alkaa tällä viikolla Forssassa

Forssan hätämajoitusyksikkö muuttuu hajautetuksi vastaanottokeskukseksi. Turvapaikanhakijat muuttavat kaupungin tyhjillään oleviin vuokra-asuntoihin, ensimmäiset loppuviikosta ja loput muuttavat tammikuussa. Asunnoissa on sängyt ja pöydät, mutta nyt kaivataan lahjoituksina esimerkiksi astioita ja verhoja.

Kotimaa
Joulukuusi Forssan hätämajoitusyksikössä
Hannu Harhama / Yle

SPR kerää Forssassa tavaraa turvapaikanhakijoiden tulevia koteja varten. SPR ja Forssan Vuokra-asunnot Oy ovat solmineet vuokrasopimuksen asunnoista vastaanottokeskusta varten. Osa turvapaikanhakijoista muuttaa entisessä hotellissa olevasta hätämajoitusyksiköstä tyhjillään oleviin vuokra-asuntoihin ensi viikonvaihteessa.

Ensimmäisenä muuttavat perheelliset turvapaikanhakijat. Heidän muuttonsa ajoittuu loppuviikkoon eli omaan rauhaansa he pääsevät jouluksi. Loput muuttavat tammikuun aikana. Muuttomiehiä on yllin kyllin omasta takaa, nauraa SPR:n Forssan hätämajoitusyksikön apulaisjohtaja Leena Uskelin.

Leena Uskelin
Apulaisjohtaja Leena Uskelin toivoo lahjoituksia turvapaikanhakijoiden tuleviin asuntoihin Forssassa.Hannu Harhama / Yle

– Asunnoissa on valmiina sängyt, pöydät ja tuolit eli peruskalustus. Me olemme jo syksyllä saaneet todella hienosti lahjoituksia, kuten kodintekstiilejä. Nyt on aika kannustaa ihmisiä siivoamaan vinttejään ja autotallejaan.

Asunnoissa on sängyt ja pöydät, mutta nyt kaivataan lahjoituksina esimerkiksi astioita ja verhoja.

– Kaipaamme nyt sohvia, astioita ja hieman kodintekniikkaa, toimivaa ja ehjää – sellaista, mitä voisi antaa vaikkapa ystävällekin.

Forssan hätämajoitusyksiköstä vastaanottokeskus

Tammikuussa nykyinen hätämajoitusyksikkö Forssassa muuttuu vastaanottokeskukseksi. Vuokrasopimuksen asunnoista Forssa-Asunnot Oy:n kanssa on tehnyt jo Forssan vastaanottokeskus.

– Vastaanottokeskus käynnistyy virallisesti ensi vuoden puolella. Ennen joulua saamme noin neljäsosan asuntokapasiteetista käyttöömme. Ensi viikonloppuna turvapaikanhakijoita muuttaa noin kymmenestä viiteentoista asuntoon.

– Turvapaikanhakijat rauhoittuvat viettämään joulua. Pyhien jälkeen käynnistyy jälleen muuttoaalto, aivan tammikuun alkupäivinä, kertoo Uskelin.

Leena Uskelin kertoo, että entisestä hotellista jouluksi pois muuttaneita turvapaikanhakijoita todennäköisesti kokoontuu kuitenkin jouluksi paikalle syömään ja viettämään joulua ystävien kanssa. Hotelliin on hankittu joulumieltä tuomaan parikin joulukuusta.