1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadat turvapaikanhakijat lähteneet Ruotsista sääntöjen kiristyttyä – "En voi saada perhettäni tänne"

Turvapaikkahakemuksia on peruttu tänä vuonna yhteensä 3 500.

Ulkomaat
Poliiseja ja turvapaikanhakijoita Malmön asemalla 12. marraskuuta.
Turvapaikanhakijoita saapuu junalla Tanskasta Ruotsin Malmöhön 12. marraskuuta.Stig-Åke Jonsson / Scanpix / AFP

Tuhannet turvapaikanhakijat ovat palanneet Ruotsista koteihinsa tänä vuonna, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Vauhti on kiihtynyt sen jälkeen, kun Ruotsi ilmoitti kiristävänsä turvapaikkasääntöjään.

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkahakemuksia vedettiin takaisin muutaman sadan kuukausivauhtia ennen lokakuuta. Lokakuussa määrä nousi lähes 400:ään ja marraskuussa yli 600:een. Joulukuun ensimmäisten 10 päivän aikana on peruttu 239 turvapaikkahakemusta.

– Matkustan takaisin kotiin, koska en voi saada perhettäni tänne. Maahanmuuttovirasto on selittänyt minulle, että irakilaisten on vaikea saada oleskelulupaa ja lupaa perheen yhdistämiseen. Ei tunnu tietenkään hyvältä matkustaa takaisin, mutta minun on pakko, sanoo Omar Ali SVT:lle.

Ruotsi ilmoitti lokakuun lopussa, että turvapaikanhakijoille myönnetään tilapäiset oleskeluluvat pysyvien sijaan, ja perheiden yhdistämistä koskevia sääntöjä kiristetään. Turvapaikkahakemuksia on peruttu tänä vuonna yhteensä 3 500.

Maahanmuuttovirastosta kuitenkin arvioidaan, että palaajien määrä voi olla vielä suurempi. Virasto poisti marraskuussa kaikkiaan 1 297 hakemusta järjestelmistään. 600 perutun hakemuksen lisäksi määrä sisältää muun muassa hakijat, jotka eivät ole ilmestyneet ensimmäiseen tapaamiseensa maahanmuuttoviraston kanssa.

Ruotsiin on saapunut tänä vuonna lähes 160 000 turvapaikanhakijaa.

Lue seuraavaksi