1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Finavia nykäisi maton alta: Varkauden lentoasema kiinni samana päivänä kun kaupunki päättää sen tukemisesta

Finavia poistaa Varkauden lentoaseman omasta verkostostaan vielä joulukuun aikana. Päätös yllätti ja tyrmistytti Varkauden alueen, jossa juuri valmistauduttiin tukemaan lentoja 600 000 eurolla.

Joroisten kunnanvirasto sijaitsee nykyään lentoasemalla. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Finavia ilmoitti Varkauden lentoaseman poistamisesta omasta verkostostaan maanantaina puolenpäivän aikaan. Vain kaksi tuntia myöhemmin oli alkamassa Varkauden kaupunginvaltuuston kokous, jossa oli tarkoitus tehdä päätös lentojen tukemisesta 400 000 eurolla.

– Kuulostaa pöyristyttävältä, varsinkin tämä ajoitus huomioon ottaen, puuskahti Varkauden kauppakamariosaston hallituksen puheenjohtaja Jarkko Karvinen uutisen kuultuaan.

– Alueella ollaan parasta aikaa tekemässä eri tahoilla päätöksiä siitä, millä tavoin tätä lentoliikennettä voitaisiin olla tukemassa. Nyt tuntuu siltä, että matto vedetään ihan oikeasti alta.

Joroisten kunta teki vastikään päätöksen lentojen tukemisesta 100 000 eurolla ja Varkauden kauppakamariosaston yritykset tekivät oman periaatepäätöksen viime perjantaina.

– Ostettujen lentolippujen lisäksi olisi tukea tullut suuruusluokaltaan noin 100 000 euroa, Karvinen kuvasi.

Finavian mukaan nyt tehdylle ratkaisulle ei ole vaihtoehtoa, sillä jo pari vuotta tyhjillään olleen lentoaseman ylläpitäminen ei ole järkevää. Varkaudessa reittilennot loppuivat vuonna 2013.

– Varkaus on esimerkki siitä, että hienokaan lentoasema ei houkuttele lentoliikennettä, jos aitoa kysyntää ei ole, totesi Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen yhtiön lähettämässä tiedotteessa.