Kiinteistönvälitysala: Asuntokaupan aallonpohjasta ponnistetaan nyt ylös

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan etenkin omakotitalokauppoja tehdään nyt entistä enemmän.

talous
Asunnon pohjapiirros asuntonäytössä.
Yle

Vanhojen asuntojen kauppa on kasvanut tammi–marraskuussa viitisen prosenttia verrattuna viime vuoteen, kertoo Kiinteistönvälitysalan keskusliitto.

– Näyttäisi siltä, että asuntokaupan aallonpohja koettiin viime vuonna, nyt ponnistetaan aallonpohjasta, Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Omakotitalokauppoja tehtiin liiton mukaan tammi–marraskuussa lähes 9 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana 2014. Vanhojen rivitaloasuntojen kauppa kasvoi lähes 8 prosenttia ja kerrostaloasuntojenkin kolme prosenttia.

Marraskuun lukemat ovat lähes 11 prosenttia suuremmat kuin viime vuoden marraskuun. Omakotitalokauppojen kasvu oli suurinta verrattuna marraskuuhun 2014, lähes 15 prosenttia.

Varovaisuus on edelleen yleistä asuntomarkkinoilla. Mahdolllisten asunnonostajien luottamusta murentaa muun muassa työttömyyden pelko.

– Samaan aikaan muuttoliike jatkuu etenkin pääkaupunkiseudulle, Tampereelle ja Turkuun. Väkeä menettävillä alueilla asuntokannan arvo laskee, Malila kuvailee.