1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Heikot jäät haitanneet siianpyyntiä Lokalla – kalastajien talous tiukilla

Siian mätikalastus Lokan altaalla Sodankylässä ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Syy on leudon syksyn ja alkutalven. Heikot jäät ovat haitanneet järvellä liikkumista.

Kalastaja Risto Pyhäjärvi
Risto Pyhäjärvi sanoo, että Lokan kalastajilla on ollut huono vuosi. Kylmä kesä pilasi ahvenen pyynnin ja nyt sitten siiat jäävät saamatta heikkojen jäiden takia. Haastattelu ja kuva: Jorma Korhonen / Yle
Yrjö Lokka (vas.) ja Tuomo Alatalo perkuupuuhissa. Rantavesistä on nämä siiat nostettu. Kauemmaksi Lokalle ei ole päästy heikkojen jäiden vuoksi. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Siikasouvi Lokalla päättyy vuodenvaihteeseen. Parhaat apajapaikat voivat jäädä kokematta ja se näkyy kalastajan kukkarossa.

Tänä talvena siian verkkopyyntiin Lokalla päästiin kaksi-kolme viikkoa normaalia myöhemmin ja silloinkin vain rantavesille. Lokan kalasatamassa ei mieli mettä keitä, mutta kalastajat ovat kuitenkin tyytyväisiä, että jotakin on saatu.

Risto Pyhäjärvi, Yrjö Lokka, Tuomo Alatalo ja Pentti Lokka perkaavat saalistaan. Tällä kerralla Lokka antoi kuutisenkymmentä kiloa siikaa. Verkkoihin jäi myös muuan hyväkokoinen hauki ja lihava made.

Syksyt ja alkutalvet vaihtelevat, sanovat kalastajat. Viime syksynä Lokalla päästiin jäille jo lokakuun puolella, mutta on se joskus mennyt niinkin huonosti, että pyyntiin on päästy vasta joulun jälkeen.

Kalastajalla jää palkka saamatta

Siika on tärkeä kala Lokan kalastajalle. Siialla ja siian mädillä kalastaja tekee alkutalven tilin. Mutta nyt käymässä kehnosti, harmittelee Risto Pyhäjärvi.

– Palkka jää saamatta,. Siikasesonki loppuu jo vuoden vaihteeseen. Siika heittää uimasta ja alkaa odotella jo ensi kesää, hän sanoo.

Pyhäjärven mukaan Lokan peledsiika on mainettaan parempaa, eli on laadultaan erittäin hyvää.

Kalastajaa harmittaa, että siian mätikausi ehti mennä ohi ennen kuin kalaa päästiin edes kunnolla pyytämään. Nyt mätisaalis jää viidennekseen normaalista.

– Jonkun verran mätiä sentään tulee; ehkäpä muutaman kymmenen kiloa, kun hyvinä syksyinä ja alkutalvina mätiä on saatu 300 -400 kiloa, Risto muistelee.

Hänen mukaansa tilanne on vain pakko hyväksyä. Siian jälkeen katseet kääntyvät mateeseen.

– Arvokala sekin, hän sanoo.

– Muutaman tuhat kiloa nostimme madetta viime vuonna.

Lokalla muutenkin huono vuosi

Risto Pyhäjärvi sanoo, että Lokan kalastuksessa on muutenkin ollut huono vuosi.

– Kesä meni niin, ettei meinattu saada mitään. Kylmyys pilasi kalastuksen. Ahven vaatii lämpimän veden. Siinä se tykkää uida., että se alkaa kunnolla uimaan.

– Jo Juhannuksesta rupesimme jäitä odottamaan, mutta nyt nähdään, että eipä se odotus auttanut, Risto naurahtaa.

Ja mikä tietysti pahinta: ammattikalastamisen kannattavuus kärsii.

– Kala pitää kuljettaa etelään ja alkavat nuo rahtikustannukset jo syömään suuren osan saaliin arvosta. Helsinkiin ja Oulun seudulle sitä menee.

Kalastajat ikääntyvät - mistä uusia?

Iso huoli on sekin, että Lokan kalastajat ikääntyvät ja lopettavat, eikä ammattimainen kalastaminen innosta nuoria.

Risto Pyhäjärvi laskee, että seuraavan viiden vuoden aikana puolet kalastajista jää eläkkeelle ja kun kalamäärät pienenevät, niin se ei houkuta nuoria remmiin. Mutta jotakin on tehtävä, jotta sukupolvi vaihtuisi ja kalastaminen Lokallakin jatkuisi.

Sodankylän kunta ja kalastajat ovat kehitelleet projektin, jonka avulla nuoria yritetään saada kiinnostumaan kalastajan ammatista. Pyhäjärven mukaan projekti on vasta alkuvaiheessaan, mutta siinä on kuitenkin edetty.

– Meillä on hyvät kalankäsittelytilat ja markkinat vetää. Vain kalastajia puuttuu. Tosin aika on huono. mutta odotetaan parempia tulevista vuosista.