1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Taitavaa ranskalaista diplomatiaa kulissien takana – Näin ilmastosopimus syntyi

Pariisin ilmastosopimuksen syntyminen viime lauantaina edellytti paljon kahdenkeskisiä tapaamisia, monta valvottua yötä ja usean asian loksahtamista yhteen. Kokousta Pariisissa seurannut Jaana Kanninen kertoo kulissien takaisista tapahtumista.

ilmasto
Ranskan päättäjiä käsi kädessä.
Ilo oli irrallaan, kun Pariisin ilmastosopimus syntyi 12.joulukuuta 2015. Kuvassa vasemmalta oikealle Ranskan pääneuvottelija Laurence Tubiana, ilmastosopimuksen pääsihteeri Christiana Figueres, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius ja Ranskan presidentti Francois Hollande.Christophe Petit-Tesson / EPA

Pariisin ilmastosopimuksen syntyprosessia on jo ehditty kuvailla maailman suurimmaksi diplomaattiseksi ponnistukseksi. Lähes kaksisataa maata onnistui puristamaan sopimuksen, jota oli yritetty rakentaa yli kaksikymmentä vuotta.

Kaikki alkoi siitä, että Ranska kutsui maailman valtionpäämiehet jo kokouksen avajaisiin. Johtajien matka Pariisiin oli hiuskarvan varassa kaksi viikkoa aiemmin sattuneiden terroritekojen vuoksi. Ranskan presidentti Francois Hollande ei kuitenkaan antanut terroristeille periksi.

Paikalle saapui noin 150 valtionpäämiestä. Koskaan ei ole ollut koolla yhtä monta maailman johtajaa YK:n käytävien ulkopuolella.

Valtionpäämiehet lähettivät ilmastoneuvottelijoille selkeän viestin, että maailmanlaajuinen ilmastosopimus tarvitaan. Presidentti Barack Obama tapasi Kiinan ja Intian johtajat kahden kesken. Liittokansleri Angela Merkel puolestaan taivutteli presidentti Vladimir Putinia olemaan sopimukselle myötäsukainen.

Tämä oli vasta diplomaattisen akrobatian alkunäytös.

Seuraavien kahden viikon aikana keinovalikoimiin otettiin jopa ”indabas”, alkuperäiskansojen käyttämät kylän vanhempien tapaamiset, joissa ratkotaan kiistoja. Tätä menettelyä käytettiin myös Etelä-Afrikan ilmastokokouksessa neljä vuotta aiemmin, mutta nyt Ranska hyödynsi ikivanhaa demokratian muotoa taitavasti.

EU toimi ilmeisen älykkäästi, kun se perusti epämuodollisen ”kunnianhimoisten ryhmän” pienten saarivaltioiden ja vähiten kehittyneiden maiden kanssa. Tämä ryhmä alkoi ajaa 1,5 asteen lämpenemisrajaa sopimustekstiin.

Pian kunnianhimoisiin liittyi Yhdysvallat ulkoministeri John Kerryn näyttävällä ilmoituksella. Ja sen jälkeen ovelle kolkuttivat Kanada, Brasilia ja viimein myös Australia.

Lopulta kunnianhimoisten ryhmässä oli reilusti yli sata maata, ja jarrumiesten pääryhmään jäivät etupäässä Saudi-Arabia, Venezuela, Kiina ja Intia.

Silti kulissien takana elettiin vielä monta epävarmuuden hetkeä ennen kuin lopputulos alkoi hahmottua.

Keskiviikkona Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen ovella kävivät ainakin Etelä-Afrikka, Kiina, Yhdysvallat ja Australia. Jokaisella oli jokin kohta sopimusluonnoksessa, jota ne eivät missään tapauksessa voineet hyväksyä.

Siinä vaiheessa Fabius osoitti psykologiset taitonsa. Hän kuunteli eri osapuolia ja loi uusia neuvottelutilanteita intuitiivisesti ja luovasti. Puhelimet soivat myös ahkeraan, kun presidentit Hollande ja Obama soittelivat virkaveljilleen.

Yksi antoi periksi yhdessä asiassa ja toinen toisessa. Uusi ilmastosopimus alkoi hahmottua unettomien öiden tunteina.

Elämässä on usein niin, että asiat etenevät, jos kaikki palaset loksahtelevat kohdalleen. Niin kävi Pariisin joulukuussa.

Ilmastosopimuksen puolesta toimi se, että Barack Obaman toinen kausi alkaa olla lopuillaan, ja hän uskalsi panna kaikkensa peliin uuden ilmastosopimuksen puolesta. Kanadan syksyiset vaalit veivät peliä samaan suuntaan.

Ja todennäköisesti Venezuelan joulukuun alun vaalit heikensivät öljyvaltion tahtoa rettelöidä, sillä vallassa oleva sosialistipuolue kärsi ison tappion.

Sodista ja sodanuhkista mustana näyttäytyvä taivas maailman yllä teki epäilemättä omaa työtään ilmastosopimuksen puolesta. Kaikilla oli vahva tunne siitä, että globaaleja uhkia vastaan pitää toimia yhteistuumin.

Le Bourget’n lentoasemalle rakennettujen parakkien käytävillä koettiin vielä jännittävät hetket, kun vihoviimeinen täysistunto viivästyi lähes kaksi tuntia. Toimittajilla ei ollut mitään tietoa siitä, mistä viivästys johtui. Huhut vain lentelivät villinä.

Kun ulkoministeri Fabius lopulta avasi täysistunnon, hän nuiji päätöksen pöytään heti alkajaisiksi. Uusi ilmastosopimus onnistui sittenkin yllättämään paikallaolijat.

Lue seuraavaksi