Poets of the Fallin kitaristi: "Tärisin kun tajusin mistä meinasin kieltäytyä"

Helsinkiläisen Poets of the Fallin kitaristi Jaska Mäkinen oli tehdä elämänsä mokan vuonna 2004, kun hän ensin kieltäytyi liittymästä bändiin. Nyt hän kiertää palkitun bändin mukana maailmaa Intiasta Yhdysvaltoihin.

musiikki
Kitaristi lavalla.
Tiia Öhman

Helsinkiläisen rockyhtyeen Poets of the Fallin kitaristi Jaakko Jaska Mäkinen muistelee lämmöllä muusikon uransa alkutaipaleita kotiseudullaan Satakunnassa. Alkusysäyksen musiikin tielle antoi Ulvilan kodin piano. Se vei miehen ensin pianotunneille. Myöhemmin soittimeksi valikoitui kitara.

Porin Palmgren opiston kitaransoiton opettajan Seppo Tynin nimi vilahtelee Mäkisen puheissa toistuvasti.

– Hän oli minulle tärkeä ihminen, niin kuin varmaan monille Porissa kitaraa soittaneille.

Kitaran ja pianon lisäksi soitinvalikoimaan kuului klarinetti, mutta ensimmäiset keikkapalkkansa kitaristi tienasi banjoa soittamalla.

– Soitin banjoa Rosenlew Brass Bandissa. Perin sen paikan Tyniltä. Se oli ensimmäinen kokemukseni ammattimaisesta keikkailusta, josta sai rahaa.

"Kuulosti tautisen hyvältä"

Pop & Jazz Konservatoriossa Mäkinen tutustui Poets of the Fallin perustajajäseneen Olli Tukiaiseen.

– Hän oli kuullut oven takaa soittoani ja pyysi minua mukaan bändiin. Kieltäydyin ensin omiin kiireisiini vedoten, mutta Tukiainen soitti uudelleen parin kuukauden kuluttua.

Tällä kertaa Mäkinen suostui, eikä ole katunut päätöstään.

– Muistan vieläkin, kun Olli soitti minulle autossa demon Late Goodbye -biisistä. Se kuulosti niin tautisen hyvältä. Aloin täristä, kun tajusin, että melkein kieltäydyin lähtemästä bändiin.

Mies soittaa kitaraa.
Jaakko Mäkinen

Intiassa täydet salit

Mäkinen on ollut mukana Poets of the Fallissa vuodesta 2004. Bändi on kiertänyt ahkerasti maailmaa. Konsertteja on ollut niin Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa, Ukrainassa, Venäjällä kuin Intiassakin.

– Jostain syystä intialaiset ovat ottaneet meidät omakseen. Viimeistä keikkaamme siellä oli katsomassa 10 000 ihmistä.

Mäkinen sanoo elävänsä nyt unelmaansa. Jo kouluaineeseen hän kirjoitti haluavansa tehdä musiikkia.

– Tunnen olevani onnekas. Kaikki eivät pääse tekemään työkseen intohimoaan. Musiikki on minulle työ ja harrastus.

Kaija Koo ei vie rock-uskottavutta

Rockyhtyeen lisäksi Mäkinen soittaa muun muassa Kaija Koon bändissä. Hän sanoo mieltävänsä itsensä enemmän freelance-muusikoksi kuin taiteilijaksi.

– Olen soittanut kaikenlaista keikkaa, esimerkiksi paljon bilebändeissä. Ja nyt siis myös iskelmää. En koe sen häiritsevän rock-uskottavuuttani.

Vuonna 2003 perustettu Poets of the Fall on myynyt Suomessa yli 100 000 levyä ja sillä on hallussaan neljä kultalevyä ja kaksi platinalevyä.