Helsingin huumepoliisi vaatii rikollisjärjestöön kuulumista rangaistavaksi

Helsingin huumepoliisin mukaan rikollisjärjestöön kuulumisen kriminalisointi helpottaisi poliisin työtä. Nyt pelkkä kuuluminen rikollisesti toimivaan järjestöön ei ole rangaistavaa.

Kotimaa
Helsingin humepoliisin päällikkö Jukka Paasio.
Helsingin huumepoliisin päällikkö Jukka Paasio.Yle

Helsingin huumepoliisin päällikkö, rikosylikomisario Jukka Paasio pitää outona, että Suomessa ei ole määritelty, mikä on rikollisjärjestö. Siitä johtuu toinen kummallisuus eli rikollisjärjestöön kuuluminen ei ole rikollista.

Oikeudessa voi saada kovemman rangaistuksen, jos tekee rikoksen jonkun rikollisesti toimivan järjestön nimiin, mutta itse järjestöön kuuluminen ei yksin ole rikollista.

– Olisi miettimisen arvoinen seikka se, että pitäisikö Suomessa määritellä rikollisjärjestö ja sitten kriminalisoida siihen kuuluminen, tuumii Paasio.

Paasion mukaan rikollisjärjestön määritteleminen eli se, mitkä tunnusmerkit täyttävä järjestö olisi luokiteltava rikollisjärjestöksi ei olisi mikään ihan helppo tehtävä.

– Se taatusti vaatisi hieman pohdintaa ja analysointia, mutta olen varma, että tuloksena saataisiin määritelmä ja ratkaisu asiaan. Helsingin huumepoliisin työtä sekä rikollisjärjestön määrittely että rikollisjärjestöön kuulumisen kriminalisointi ainakin helpottaisi, sanoo Paasio.