Projektijohtaja: OL3 aikataulu TVO:n hanskassa

Teollisuuden Voiman OL3-projektijohtaja Jouni Silvennoinen luottaa vihdoin laitosta rakentavan ranskalaisen Arevan arvioon voimalaitoksen valmistumisaikataulusta. Areva kertoo laitoksen olevan valmis joulukuussa 2018.

talous
TVO:n OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen.
Jari Pelkonen / Yle

Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan kolmannen ydinvoimalan rakennustyöt etenevät vihdoin suunnitellulla tavalla.

Teollisuuden Voiman projektipäällikkö Jouni Silvennoinen on nyt vakuuttunut siitä, että Arevan arvio valmistumisajankohdasta pitää paikkansa.

Aiemmin TVO ja Areva ovat kiistelleet siitä, onko valmistumisaikataulu luotettava. Nyt Areva arvioi, että OL3 on käytössä joulukuussa 2018.

– Mun mielestä se on ihan luotettava se aikataulu, sanoo projektinjohtaja Jouni Silvennoinen.

– Eli voidaanko sanoa, että tämä projekti on nyt TVO:n hanskassa?

– Kyllä näin voidaan mielestäni sanoa.

Ensi vuoden askelmerkit selvillä

Silvennoisen mukaan projektin aikataulu on hiottu ensi vuodeksi Arevan kanssa yhteistyössä aina viikkotasolle asti. Vuosien 2017-18 askelmerkit asetetaan yhtä tarkasti alkuvuoden aikana.

– Ensi vuosi tulee olemaan hyvin kiireinen viimeisissä laiteasennuksissa ja järjestelmien testeissä. Meillä on tavoite saada ensi vuoden loppuun mennessä pääosin järjestelmätasoiset testit tehtyä. Sen jälkeen voimme aloittaa laitostason testaamisen, Jouni Silvennoinen sanoo.

Turvallisuusautomaation testi valmistuu vielä tällä viikolla

Parhaillaan laitoksella viimeistellään muun muassa putkisto- ja kaapeliasennuksia. Arevan mukaan kaikista putkihitsauksista nyt valmiina on 97 prosenttia ja kaapelivedoista 95 prosenttia.

– Putkihitsauksia on jäljellä vajaa tuhat ja kaapelia on vedettävänä vielä muutamia kymmeniä kilometrejä, kertoo Arevan projektipäällikkö Jean-Pierre Moroux.

Työmaavahvuus on tällä hetkellä noin 2400.

Arevan OL3-projektijohtaja Jean-Pierre Mouroux.
Arevan OL3-projektijohtaja Jean-Pierre Mouroux.Jari Pelkonen / Yle

Olkiluodossa odotetaan vielä yhtä suurempaa järjestelmäkokonaisuutta saapuvaksi asennukseen. Noin 60 laitekaappia sisältävä turvallisuusautomaatiojärjestelmä on yhä testattavana Saksassa. Olkiluotoon sen odotetaan saapuvan tammikuussa.

– Turvallisuusautomaation testit ovat aivan loppusuoralla. Viimeistä hyväksyntää odotetaan vielä tällä viikolla, Silvennoinen täsmentää.

TVO valmistelee parhaillaan laitoksen dokumentointia käyttölupaa varten. Dokumentteja tarvitaan noin 2000 ja ne ovat valmiit TVO:n mukaan tammikuussa.

Yhtiö aikoo jättää käyttölupahakemuksen OL3:lle huhtikuussa.