Hyppää sisältöön

Pöykkölän kasvihuoneet kylmenevät – puutarha-alan koulutus loppuu Lapista

Puutarha-alan koulutus lakkaa Lapissa tässä kuussa. Viimeiset Lapin ammattiopiston puutarha-alan opiskelijat saavat todistuksensa Rovaniemellä tällä viikolla. Koulutuskuntayhtymä on irtisanonut lakkaavasta opetuksesta noin kymmenen työntekijää.

Luonto-opisto Pöykkölä Lapin ammattiopisto puutarhamyymälä
Kasvihuoneissa ovat jäljellä Luonto-opiston viimeiset joulutähdet. Niitä myytiin viikonlopun joulumyyjäisissä. Loput menevät muun muassa kukkakaupoille. Puutarhuri Airi Tuomivaaran, lehtori Osmo Häkkisen sekä puutarhuri-floristi Tuula Lokan haastattelu ja kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Alueella on useita suuria kasvihuoneita. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Perinteikkäät Luonto-opiston toimitilat Kemijoen mutkassa Ojanperällä ovat tyhjentyneet ja kasvihuoneista sammuvat valot.

Koulutus tiloissa alkoi jo 30-luvulla pienviljelijäkouluna. Viereen tuli myöhemmin emäntäkoulu, ja moni puhuikin tuolloin leikillisesti emäntäkoulusta ja isäntäkoulusta. Emäntäkoulu on lakannut jo aiemmin.

Ojanperällä, Metsäruusuntiellä on koulutettu pienviljelijöitä, puutarhureita, agrologeja ja hortonomejakin. Koulutusta on vuosien varrella siirretty muualle ja lakkautettu ja nyt tässä kuussa lakkaa viimeinenkin puutarha-alan aikuiskoulutus. Viimeiset nuorisopuolen opiskelijat valmistuivat toukokuussa.

Moni on alkanut itkeä

Myös vuosikymmeniä palvellut Pöykkölän puutarhamyymälä on sulkenut ovensa, ja lakkautus on tyrmistyttänyt asiakkaita. Näin tunnelmia kuvaa 25 vuotta myymälässä työskennellyt vastaava puutarhuri Airi Tuomivaara:

– Ihmiset on todellaan suruissaan ja pahoillaan tästä. Kaikki kommentoivat, että miten tällaista voi päästä tapahtumaan ja miksi ja miksi. Osa on ihan oikeasti on alkanut itkeä että tässä pitänyt myötäelää oman surun kanssa ja asiakkaiden surun kanssa. Se on ollut iso menetys tälle alueelle, Tuomivaara kertoo.

Puutarhamyymälästä on ostettu sen kasvihuoneissa kasvatettuja kurkkuja, tomaatteja ja paprikoita. Luonto-opiston mansikkapelloilta monet ovat poimineet mansikoita vuosikausia. Opiston henkilökunnalta on myös kysytty neuvoa erilaisissa puutarhaongelmissa.

Puutarhaopetus päätettiin lakkauttaa, kun Rovaniemen koulutuskuntayhtymän valtionrahoitusta leikattiin. Yhteensä aloituspaikkoja vähennettiin Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä 350.

Noin kuuden hehtaarin maa-ala Kemijoen rannalla on myyty Rovaniemen kaupungille ja alueelle suunnitellaan asuntorakentamista.

.
.